OCZ Vertex 3 és Vertex 3 Pro: új, gyors SSD-k

OCZ Vertex 3 és Vertex 3 Pro: új, gyors SSD-k

Az OCZ bemutatta Vertex 3 és Vertex 3 Pro névre keresztelt SSD meghajtóit, amelyek SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel és igen vonzó specifikációkkal rendelkeznek. A termékek a jövő hét folyamán megrendezésre kerülő CeBIT 2011 alkalmával a vállalat standján is megcsodálhatóak lesznek, ám szállításuk majd csak valamikor a show után kezdődhet meg, így akinek Vertex 3-as vagy Vertex 3 Pro SSD meghajtóra fáj a foga, annak még várnia kell néhány napot.

A formális bejelentés alkalmával minden fontosabb specifikációra fény derült, így már az is tudható, hogy a két új SSD család tagjai a SandForce új, a napokban bejelentett SF-2000-es sorozatú SSD vezérlőchipjei köré épülnek. Az újdonságok MLC (Multi-level cell) típusú NAND Flash chipekre alapoznak és a szokásos, 2,5 hüvelykes formátumot alkalmazzák. A TRIM támogatással is ellátott adattárolók 550 MB/s-os maximális olvasási- és 500 MB/s-os maximális írási sebességet kínálnak. A termékek között egy nagy különbség van: a Vertex 3-as modellek a SandForce SF-2200-as vezérlőjét használják, amely a felsőkategóriás, átlagfelhasználóknak szánt termékekbe készült, míg a Vertex 3 Pro modellekben az SF-2500-as, üzleti felhasználókat megcélzó SSD vezérlő lapul. Az SF-2500-as modell tartalmaz egy nagykapacitású kondenzátort, amely a hirtelen áramszünet következtében fellépő esetleges adatvesztéstől óvja meg a rendszert, ugyanis a kondenzátor áramszünet után még biztosít annyi áramot a vezérlő számára, hogy az az éppen aktuális írási folyamatot gond nélkül befejezhesse. A másik fontos különbség az, hogy az SF-2200-as vezérlővel ellentétben az SF-2500-as modell nem csak 4k-s véletlenszerű olvasás, hanem 4K-s véletlenszerű írás alkalmával is 60000 IOPS teljesítményt kínál, szemben az SF-2200 20000 IOPS-os sebességével.

A Vertex 3-as modellek 120 GB-os és 240 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban lesznek elérhetőek, míg az üzleti felhasználók számára készített Vertex 3 Pro modellek 100 GB-os, 200 GB-os és 400 GB-os változatokban kerülnek forgalomba. Az újdonságok ajánlott végfelhasználói áraival kapcsolatban egyelőre nem érkeztek hírek, de az már tudható, hogy minden SSD meghajtóra három év garanciát vállal a gyártó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward