OCZ Vector 150: új, rendkívül strapabíró SSD meghajtók

Az új SSD meghajtók két és félszer strapabíróbbak, mint az eredeti Vector sorozat tagjai, de emellett extraként hardveres adattitkosítást is kínálnak.

OCZ Vector 150: új, rendkívül strapabíró SSD meghajtók

Az OCZ már készül a nagy karácsony előtti ajándékvásárlási lázra, ugyanis ebben az időszakban komoly árbevételre lehet szert tenni: jobb esetben akár az éves teljes árbevétel több, mint 20%-a is bezsákolható.

Nem meglepő hát, hogy a gyártó egy új, meglehetősen vonzó SSD sorozattal rukkolt elő, amely a Vector 150 nevet kapta. A sorozatban három modell lapul: egy 120 GB-os, egy 240 GB-os és egy 480 GB-os adattároló kapacitással rendelkező példány. Az újdonságok meglehetősen vonzó tulajdonságokkal rendelkeznek - ezekről az alábbiakban rántjuk le a leplet.

A Vector 150-es SSD meghajtók az OCZ házon belül kifejlesztett Barefoot 3-as SSD vezérlőjére támaszkodnak, amely két processzormaggal rendelkezik: ezek között egy ARM Cortex sorozatú egység, illetve egy OCZ Aragon társprocesszor lapul. A nyolccsatornás SSD vezérlőhöz ezúttal nem IMFT, hanem Toshiba gyártmányú NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak annak érdekében, hogy minél jobb teljesítmény állhasson rendelkezésre. Az eredeti Vector SSD-k 25 nm-es IMFT NAND Flash memóriachipjeit ebben az esetben 19 nm-es csíkszélességgel készülő Toshiba NAND Flash memóriachipek helyettesítik, amelyek szintén MLC típusúak. Hardver tekintetében más különbség nincs is a Vector és a Vector 150-es sorozat között, ám tulajdonságok tekintetében már van, méghozzá nem is kicsi. Az eredeti Vectorhoz képest a Vector 150-es sorozat tagjai már kínálnak hardveres adattitkosítást, strapabíróságuk pedig két és félszer jobb, mint az emlegetett Vector sorozaté.

A Vector 150 esetében 256-bites hardveres AES adattitkosítással lehet gazdálkodni, ám az OCZ megoldása nem támogatja sem a TCG Opel 2.0-s, sem az IEEE-1667-es szabványokat, így a Vector 150-es SSD-k sajnos nem kompatibilisek a Windows 8 hardveres gyorsítással működő BitLocker szolgáltatásával sem. Strapabíróság tekintetében a két és félszeres növekmény annak köszönhető, hogy az új SSD meghajtók továbbfejlesztett NAND Flash menedzsmenttel érkeznek, sőt, az over-provisioning mértéke is nőtt, méghozzá 12% körüli értékre. Ezek együttesen segítenek abban, hogy a NAND Flash memóriachipeket ne terhelje a rendszer felesleges írási/törlési ciklusokkal, így növekszik az élettartam.

Jól szemlélteti a növekményt, hogy míg a Vector sorozat tagjai 5 éven keresztül napi 20 GB-nyi írást viseltek el a garanciaidő keretén belül, addig a Vector 150-es SSD meghajtóknál ez az érték már napi 50 GB - ugyanúgy 5 éven keresztül. Ez elég komoly előrelépés, főleg, hogy közben egy látványos csíkszélesség-váltás is történt: 25 nm-ről 19 nm-re. Ez utóbbi rendszerint nem hogy növeli, hanem inkább észrevehető mértékben csökkenti a NAND Flash memóriachipek strapabíróságát, így kreatív technológiákat kell bevetni, amelyekkel ez a csökkenés kompenzálható. Az OCZ mérnökeinek ez remekül sikerült, ahogy az a fentiekből már kiderült.

Az Vector 150-es sorozat tagjainak pontos tulajdonságait az alábbi táblázat részletezi:

Az új, 5 év garanciával érkező Vector 150-es sorozatú SSD meghajtók hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. A 120 GB-os modell 130 dollárba, 240 GB-os társa 240 dollárba, a 480 GB-os példány pedig 500 dollárba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward