OCZ Indilinx Everest SSD vezérlők: kibújt a szög a zsákból

Az OCZ Indilinx Everest SSD vezérlője tulajdonképpen egy, a Marvell által készített megoldás, nem az OCZ saját, házon belüli fejlesztéseinek eredménye.

OCZ Indilinx Everest SSD vezérlők: kibújt a szög a zsákból

Az OCZ Indilinx Everest SSD vezérlője tulajdonképpen egy, a Marvell által készített megoldás, nem az OCZ saját, házon belüli fejlesztéseinek eredménye.

A teljes gőzzel az SSD piacra fókuszáló vállalat több mint egy éve vásárolta fel az Indilinx-et. Azóta a cég elég szűkszavúan fogalmaz, ha szóba kerülnek Indilinx Everest névre keresztelt SSD vezérlői, amelyek az Octane és a Vertex 4-es SSD meghajtókon teljesítenek szolgálatot. Talán most már azt is tudjuk, hogy mi ennek az oka.

Az AnandTech kutatómunkájának köszönhetően fény derült a turpisságra: a szóban forgó SSD vezérlőchipek csak nevükben köthetőek az Indilinx-hez, ugyanis magát a hardvert a Marvell készítette. Az első Indilinx Everest SSD vezérlő tulajdonképpen nem más, mint egy Marvell 88SS9174-es chip, amely hardver szinten mindössze annyiban különbözik a riválisok által alkalmazott példányoktól, hogy magasabb magórajelen ketyeg. A második generációs Indilinx Everest vezérlő, amely Everest 2 néven fut – és amely a Vertex 4-es SSD meghajtókon is helyet kap – a jelek szerint szintén a Marvell műhelyében készült: ez a chip a 88SS9187-es típusjelzést viseli.

Természetesen nincs azzal semmi baj, ha egy vállalat az SSD-ihez kész vezérlőket használ – az OCZ ezekhez például házon belül kifejlesztett, teljesen saját firmware-t alkalmaz. Az már azonban egy kissé furcsa, hogy a vállalat minden lehetőséget megragad, hogy leplezze, ki az SSD vezérlők eredeti gyártója. Az akció olyannyira jól sikerült, hogy a média képviselői mind azt hitték, hogy az Indilinx Everest vezérlő tulajdonképpen OCZ hardvernek minősül, amit a vállalat által felvásárolt Indilinx készített. Ahogy az a fenti összehasonlító ábrán is látszik, a riválisok esetében feltárta a cég, hogy az ő megoldásaik Marvell alapokon nyugszanak, míg saját termékénél nem – jelen esetben az Octane SSD-nél.

A vállalat nem érezte szükségét annak, hogy említést tegyen az SSD vezérlő készítőjéről, ami tulajdonképpen érthető is, hiszen hasonló gyakorlatot folytatnak a többiek is – igaz, az OCZ-vel ellentétben a Crucial és az Intel nem rejti véka alá, hogy SSD meghajtóiban mely vállalat SSD vezérlője lapul. A Marvell számára egyébként nem jelent problémát az OCZ gyakorlata: a cég nem bánja, ha az OCZ Indilinx felirattal dobja piacra a különböző SSD meghajtóiban helyet kapó Marvell vezérlőket.

Tény, hogy a fentiek nem befolyásolják az OCZ termékeiről eddig alkotott képet, sőt, az SSD meghajtók értékéből sem vonnak le semmit, de a gyakorlat azért mindenképpen furcsa és kissé érthetetlen is, mivel az igazság szinte mindig kiderül – ez történt most is.

Úgy igazságos, ha azt is megemlítjük, hogy az OCZ műhelyében már készülnek a házon belül kifejlesztett SSD vezérlők is, ám az újdonságok specifikációival és várható megjelenésükkel kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward