Nyolcmagos SoC lapul a legújabb Gigabyte alaplapon

Az adatközpontokba szánt újdonság microATX formátum köré épül és számos érdekességet tartogat.

Nyolcmagos SoC lapul a legújabb Gigabyte alaplapon

A Gigabyte szerver divíziója egy új alaplapot készített, amelynek fedélzetén nyolcmagos SoC egység teljesít szolgálatot. A microATX formátumú újdonság több egyéb érdekességet is rejt, például két darab 10 Gb-es Ethernet vezérlő is lapul rajta – de ne szaladjunk ennyire előre.

A főként adatközpontokba szánt MP30-AR0 modell egy speciális SoC egységet rejt, amely az Applied Micro műhelyében készült. Az X-Gene 1 típusjelzéssel ellátott központi egység nyolc darab processzormaggal gazdálkodik, amelyek mindannyian ARMv8 alapúak, így természetesen 64-bites támogatással is rendelkeznek. A processzormagok párosával osztoznak a rendelkezésre álló másodszintű gyorsítótáron, de ezzel együtt 8 MB-nyi harmadszintű megosztott gyorsítótárhoz is hozzáférnek. A 40 nm-es csíkszélességgel készülő SoC processzormagjai 2,4 GHz-en ketyegnek, a TDP értéke pedig 45 watt.

Az új alaplapon összesen nyolc darab DDR3-as memóriafoglalat lapul, amelyek egyenként akár 16 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es memóriamodult is fogadhatnak – természetesen akár ECC támogatás mellett is. A SoC jóvoltából a memória-alrendszer négycsatornás kiépítésben dolgozik, azaz egy-egy csatornára két darab memóriafoglalat jut. A rendszer maximum 128 GB-nyi memóriát képes kezelni.

A bővítőhelyek között ezúttal két darab PCI Express 3.0 x16-os portot találunk, amelyek ténylegesen csak x8-as sávszélességgel gazdálkodhatnak. USB 3.0-s portok nincsenek, de USB 2.0-s csatlakozók azért rendelkezésre állnak. A szervervezérlési feladatokat egy AST2400-as megoldás végzi, amihez D-Sub videó kimenetet és hálózati vezérlőportot is társítottak.

A fedélzeten találunk még két darab 10 Gbites SFP+ portot is, amelyek a SoC beépített vezérlőihez kapcsolódnak. Ezek mellett két darab Gigabites Ethernet port is rendelkezésre áll, hála a Marvell 88E1512-es vezérlőjének. Az adattárolókat négy darab SATA 6 Gbps-os port fogadja, de a kínálatban SD memóriakártya-foglalat is lapul.

Az Ubuntu 14.04 támogatással érkező rendszer szerver formájában is elérhető, hála a Gigabyte R120-P30-as megoldásának, ami egy 1U formátumú szervermodul. Arról egyelőre nincs hír, hogy az új alaplap, illetve a köré épülő szerver pontosan mikor jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, így várható áraik sem ismertek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward