Nyolcmagos Intel Atom processzor szerverekbe?

Az ARM CPU magok hamarosan egyre nagyobb népszerűségre tehetnek szert a szerverkonfigurációk, pontosabban az adatközpontok piacán, de a jelek szerint már az Intel válasza is úton van, amellyel konkurenciát állíthat az ARM lapkáknak. A gyártó az elkövetkező évek folyamán – várhatóan 2013 végén – előrukkol nyolcmagos Intel Atom processzoraival, amelyek a szerverkonfigurációkban is helyet kaphatnak majd.

Nyolcmagos Intel Atom processzor szerverekbe?

Az ARM CPU magok hamarosan egyre nagyobb népszerűségre tehetnek szert a szerverkonfigurációk, pontosabban az adatközpontok piacán, de a jelek szerint már az Intel válasza is úton van, amellyel konkurenciát állíthat az ARM lapkáknak. A gyártó az elkövetkező évek folyamán – várhatóan 2013 végén – előrukkol nyolcmagos Intel Atom processzoraival, amelyek a szerverkonfigurációkban is helyet kaphatnak majd.

A források a nyolcmagos újdonság kódnevében még nem biztosak – Avadon, illetve Abadon névről beszélnek – azt viszont már tudni vélik, hogy ez a processzor a Silvermont lapka köré épülni. Utóbbinak köszönhetően azonos órajalen 20-25%-kal nagyobb számítási teljesítmény áll majd rendelkezésre, mint a jelenlegi Atom egységeket alkotó lapkánál.

A Silvermont lapka a korábbi értesülések szerint 22 nm-es csíkszélességgel készül majd és már a 3D-s tranzisztor technológiát alkalmazza, amit elsőként a jövő tavasszal érkező Ivy Bridge processzorok esetében használ majd a gyártó. A SemiAccurate informátorai szerint a nyolcmagos Silvermont Atom processzorok érkezésére 2013 vége előtt szinte biztosan nem lehet számítani. Ez utóbbi hihetőnek tűnik, ugyanis azok a Silvermont Atom processzorok, amelyek nyolcnál kevesebb processzormaggal veszik célba a netbookok és a nettopok szegmensét, várhatóan valamikor 2013-ban érkeznek.

A fentiek alapján tehát még két évet kell várni a nyolcmagos, kifejezetten szerverekbe szánt Silvermont Atom processzorok érkezésére, ami nagyon hosszú idő – ezalatt az ARM tábor rendkívül erős konkurenciává nőheti ki magát. Az említett időszakban már az Nvidia Project Denver program keretén belül készülő, ugyancsak ARM alapokon nyugvó szerverprocesszorai is rendelkezésre állhatnak, sőt, addigra akár újabb ARM alapú kezdeményezések gyümölcsei is beérhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward