Nyílt forráskódúvá vált a Windows 10 számológép alkalmazása

A Microsoft az új lépéstől azt várja, hogy a közösség segít majd ötleteivel és észrevételeivel az alkalmazás jövőjének formálásában.

Nyílt forráskódúvá vált a Windows 10 számológép alkalmazása

A Microsoft egy érdekes lépésre szánta el magát, ugyanis nyílt forráskódúvá tette a Windows 10-ben található számológép alkalmazást (Windows Calculator), amelynek forráskódjához, illetve teszteléssel és egyéb dolgokkal kapcsolatos információihoz bárki hozzáférhet MIT licenc alatt, ha ellátogat a GitHub-ra, amelyet ugye korábban bekebelezett a Microsoft.

A vállalat az új, sokak által üdvözölt lépéstől azt várja, hogy a Windows Calculator fejlesztésében innentől kezdve segíteni fog a közösség is: az érdeklődők ajánlhatnak új funkciókat, jelenthetik a különböző hibákat, de akár hibajavítási ötletekkel is előállhatnak. Aki inkább a kódot és a felhasználói kezelőfelületet tanulmányozná, ezt is megteheti, sőt, a kódrészleteket és a felhasználói kezelőfelületet akár saját alkalmazásába is beépítheti. A szoftveren keresztül egyébként azt is megtekinthetik az érdeklődők, hogyan működnek a különböző technológiák a gyakorlatban, mind például az UWP, az XAML és az Azure Pipelines. A nyílt forráskódú számológép jövőjét tehát a közösséggel együtt formálja majd a Microsoft, a tervezett változásokról pedig útiterv is készül.

Galéria megnyitása
Windows Caclulator – Több dologra használható, mint hinnénk

Maga a Windows Calculator egyébként egy meglehetősen sokoldalú szoftver, ami nem csak a szokásos műveletek elvégzésére képes. Az alkalmazás tartalmaz különböző átváltókat, így mértékegységek, illetve akár pénznemek között egyaránt váltogathatunk ide-oda – utóbbi funkciónál a Bingre támaszkodik a szoftver a napi árfolyam eléréséhez. A számológép a hagyományos mellett tudományos felületet, valamint programozóknak készített felületet is kínál, azaz nagyon sok esetben jöhet jól.

Aki szeretné megismerni a Windows Calculator kódjának felépítését, a Windows 10 1803-as, vagy ennél újabb kiadását kell használnia, valamint a Visual Studio legfrissebb változatát kell beszereznie, amelyből az ingyenes közösségi kiadás is tökéletesen megfelel a célnak. Ezen felül szükség lehet néhány bővítményre és SDK-ra is, ezekről a GitHub-on olvasható tájékoztató ad bővebb információt. A Microsoft egyébként leszögezte, a Windows Calculator tesztelése és fejlesztése továbbra is a megszokott mederben zajlik, vagyis a biztonsággal, a működéssel és a megfelelőséggel kapcsolatos teszteket továbbra is elvégzik, az új változatokat pedig első körben a Windows Insider Program keretén belül osztják meg a Windows 10 felhasználókkal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap