Nyílt forráskódú szoftverek a közbeszerzésben

Nyílt forráskódú szoftverek a közbeszerzésben

Nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére nyílik lehetőség a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára. Ennek 12 milliárdos keretösszege megegyezik a Microsoft és Novell termékek beszerzési keretösszegével.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) évek óta dolgozik együtt a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal (KSZF) azon, hogy versenysemleges és piacbővítő, valamint iparágat fejlesztő közbeszerzési keretmegállapodás-kiírások szülessenek, melyek a teljes IKT szektor fejlődését szolgálják. A nyílt forráskódú programokra vonatkozó szerződés bejelentése ezen munka egyik állomása. Az IVSZ reméli, hogy rövidesen megjelenik az IT-biztonsági eszközök beszerzésére irányuló kiírás is.

Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke a döntést abból a szempontból tartja stratégiai jelentőségűnek, hogy végre Magyarországon is elindulhat egy olyan közösségformálás, amilyenre eddig még nem volt lehetőség. Ezzel párhuzamosan megindulhat e területen a műhelymunka és a szakemberképzés a nyílt forráskódú szegmensben, ami innovációs hatással bírhat az alkalmazásfejlesztésre ezen a területen.

Az IVSZ kiemeli, hogy a nyílt forráskódú eszközök közbeszerzésének támogatása illeszkedik abba a támogatott törekvésbe, amely - többek között az IVSZ hatására - az eKözigazgatási keretrendszer kialakításában is megtalálható, és amelynek egyik megfogalmazott célja a rendszerek közötti szabványos kommunikáció. Ez mind a dokumentumformátumok, mind az adatcsere és funkcióhívások - amelyek tipikusan megjelennek a modern webszolgáltatások esetében - esetén meg kell hogy tudjon valósulni, és amelyet mind a nyílt, mind a modern zárt forráskódú rendszerek lehetővé tehetnek és kell is tenniük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward