Nyakkendős notebook a Samsungtól

Mától hazánkban is elérhetők a Samsung első üzleti szegmensbe szánt notebookjai, melyek közül a Series 4 család 12,5"-os változata járt nálunk.

Nyakkendős notebook a Samsungtól

1. Bevezető és specifikáció

Ettől a hónaptól kezdve nálunk is kaphatók lesznek a Samsung legújabb üzleti szériás notebookjai, amelyek a 2-es, 4-es, illetve 6-os számot viselik majd a szokásos Series előtag után. Ebből a jeles alkalomból láttuk vendégül a gyártó középső családtagját, az NP400B2B-t, amely a ma már ritkaság számba menő 12,5”-os notebookok táborát erősíti. A cég töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon és először próbálkoznak meg viszonylag drága, üzleti felhasználásra szánt termékek bevezetésével hazánkban. Úgy látszik, az eddig megjelent noteszgépeket nem csak a sajtó, hanem a felhasználók is szerették.

A sajtóanyagban olyan dolgok szerepelnek, mint például a fél tonnás teherbírási képesség vagy a DuraCase Pro váz, amelynek nem csak ezt a remek értéket, de a tipikus konzumer gépeknél ellenállóbb, vaskosabb érzést is köszönhetjük. Természetesen alap a cseppálló billentyűzet, illetve a matt kijelző is, ahogy a pöcökegér és az ujjlenyomat-olvasó se maradt ki a repertoárból.

A cég mindezért 263 ezer forintot kér, amely megegyezik a Hewlett-Packard Probook 6360b árképzésével (igaz, az a gép lassan egy éves születésnapját ünnepli). Míg a HP csak a leglassabb Core i5-ös processzort adja oda ennyi pénzért, addig a Samsung mélyebben belenyúlt az Inteles zsákba és a kínálat tetejéről igyekezett választani. Szintén nem találjuk meg se az ujjlenyomat-olvasót, se a pöcökegeret a HP portékáján, ráadásul az NP400B-nél természetesnek tekinthető USB 3.0 támogatást felárért sem vehetjük meg a 6360b mellé. Bár a HP masinája 13,3”-os kijelzővel rendelkezik, a bő 350 grammos többletet a DVD-írónak köszönheti, amelyet a Samsung – nagyon helyesen – mellőzött kisméretű üzleti gépéből. A 3 év garanciával, illetve Windows 7 Professional operációs rendszerrel rendelkező Series 4-es gépet jelenleg 280 ezer forint körüli áron vásárolhatjuk meg, de a gyártó kifejezetten a kis- és középvállalkozásokra koncentrál, így a széles konfigurálhatóság mellett kedvező árazással is várja a leendő érdeklődőket.

A készülék mellé nem azért kaptunk ilyen kevés dolgot, mert sajtósoknak szánt példányról van szó, hiszen ez már egy végleges változat, egész egyszerűen a Samsung üzleti gépe mellé ezek a kiegészítők járnak. A 65W-os tápegység meglehetősen gyorsan tölti a mezei hatcellás akkumulátort, a kék színű, pöcökegérhez tartozó csere darabból pedig kettő is van. Bár a képen nem látszik, de ha a helyreállító partíciót valamiért eltűntetnénk, vagy a merevlemez megsérülne, kapunk egy Windows 7-et tartalmazó DVD-t is, igaz, külső meghajtó hiányában nem nagyon tudunk vele mit kezdeni.

2. Hardver és hangzás

Az üzleti gépekkel kapcsolatos elvárásaink mit sem változtak az évek során: halk legyen szinte minden körülmény között, mind eközben a hardverek se forrjanak fel a burkolat alatt. Nos, a Samsung 4-es sorozatába tartozó NP400B úgy igazán egyik kritériumnak se tud maradéktalanul megfelelni, hiszen maximális terhelés mellett a processzor akár 87 fokig is képes felmelegedni, miközben a zajszint is inkább átlagosnak, mint halknak mondható. Persze normál használat mellett csendes és ilyenkor a hőmérséklet is a 60 fok körül mozog, de ezt a produkciót gyakorlatilag bármelyik gép hozza a legolcsóbb szegmensben is. Tény ugyanakkor, hogy bármit csináltunk, mind az alsó, mind a felső burkolat langyos maradt, melegedésnek nyomát se találtuk, amely a nyári forróságra gondolva bíztató. A hasonló paraméterekkel rendelkező HP Probook 6360b-t nyáron teszteltük, és míg a maximális hőmérséklet hasonlóan alakult a Series 4-hez képest (akárcsak a zajszint), az üresjárati értékek közel 20 fokkal alacsonyabbak voltak.

A 4 GB memória ma már teljesen alap mennyiségnek tekinthető, szerencsére a HP-hoz hasonlóan a Samsung is egyetlen modulként adja oda nekünk ezt a kapacitást, így könnyedén bővíthetjük a duplájára, ha kevésnek éreznénk. Ahogy az lenni szokott, a processzorba integrált Intel HD Graphics 3000 mellett ezúttal sem találunk dedikált videokártyát, amely egy átlag felhasználónak nagyon szúrhatja a szemét, de egy céges notebook tulajdonosnak ezredrangú szempont jellemzően. Ebben a kategóriában a többi cég se nagyon kínál ettől eltérő megoldást, egyedül az Acer pakolja be a GeForce GT 520M-et a vékony Travelmate-ekbe.

Akárcsak a Dellnél vagy a HP-nál, a Samsungnál se tudnak elképzelni üzleti notebookot percenként 5400-at pörgő merevlemezzel, így nem meglepő, hogy egy 7200-as egység került a gépbe. Az viszont már némi csodálkozást váltott ki a szerkesztőségben, hogy ezt az adattárolót nem házon belülről logisztikázta össze a gyártó, hanem másik beszállítót, nevezetesen a Hitachit bízta meg a feladattal. Bár hosszú távú tapasztalataink nincsenek az említett cég notebook HDD-ivel, az biztos, hogy az NP400B-ben lévő fél terás egység rendkívül halkan tette a dolgát, ráadásul hőtermelése se volt számottevő. Amint rápillantunk a grafikonokra, rögtön meg is értjük, mire fel ez a pozitív tapasztalat, hiszen a mágneses meghajtó az átlagnál valamivel gyengébb adatátviteli sebességeket produkált. A rendszer telepítésénél, illetve visszaállításánál a Samsung jó szokásához híven lehetőséget biztosít a gépben található merevlemez partícionálására, így nem kell feleslegesen nézegetnünk a temérdek szabad helyet a rendszer meghajtón.

A hangszórókról nem sok mindent lehet mondani, teljesen átlagos notebook hangkeltők, és megjegyezhetnénk, hogy ebben a kategóriában pláne nem számít a minőség, a Hewlett-Packard pont a sokszor említett Probookkal kezdett el rágyúrni a témára, annál tehát valamivel gyengébben szól az NP400B, de egyikkel se fogunk házibulit tartani külső hangfalrendszer hiányában.

3. Ergonómia és kinézet

A készülék kétségkívül legérdekesebb része a külseje, illetve maga az anyaghasználat. Nem meglepő, hogy a Samsung mindenhol igyekezett jó minőségű matt műanyagot használni, ahol muszáj volt, oda tettek egy kis magnézium-szerűséget is, például a zsanér szerkezet rendelkezik ilyen bevonattal. Jót is tett neki, hiszen kifejezetten tartósnak érződik, bár a fő ellenlábas is nagyon erős ebben. Mind a felső, mind az alsó burkolat kellően jó minőségű anyagokból építkezik, ugyanakkor egy gumírozott plusz réteggel jelentősen lehetett volna növelni a minőségérzetet. Zárszerkezetet nem kapunk, amely meglepő, főleg annak fényében, hogy a konkurens gyártók mindegyike alkalmaz valamit a felső és alsó burkolatok egymáshoz rögzítéséhez, hogy szállítás közben még véletlenül se nyíljon ki és sérüljön meg az eszköz belseje. Üdvözöltük – ismerve a termék árát, inkább elvártuk – a dokkoló csatlakozót, bár még nem tudni, milyen típusú állomásokat és mennyiért fog kínálni a gyártó a termék mellé, illetve a jövőben mely típusokhoz használhatjuk majd a továbbiakban.

A billentyűzet kifejezetten jó. Nem csak a nyomáspontot és az anyaghasználatot sikerült eltalálnia a gyártónak, de a gombok instabilitása is nagyon közel van a nullához. Két problémát viszont nem sikerült kiküszöbölni. Az egyik a gombok tetején lévő minta, amelynek alja íves, így nehezebbé teszi a folyamatos gépelést, ha egyik gombról a másikra szeretnénk csúsztatni az ujjainkat. A másik magának a klaviatúrának az elhelyezése, amely picit közel került a felhasználóhoz, viszonylag nagy területet hagyva a gép felső részén. Ennek az az eredménye, hogy messzebb rakjuk magunktól a készüléket, mint kéne, ezzel egy időben viszont eltoljuk magunktól a szűkös csuklótámaszt is, tehát néha kénytelenek leszünk letenni a csuklónkat az asztalra, amely már rövid távon is kényelmetlen kéztartást eredményezhet.

Ráadásul ezzel az elhelyezéssel a touchpad érdemein is rontottak egy keveset, hiszen hiába jó a felület anyaghasználata, hiába halkak és könnyen kezelhetők a hozzátartozó gombok, ha maga a felület a szokásosnál kisebb. Ami a pöcökegeret illeti, a kék gumidarab tetejének kialakítása szinte teljes egészében egyenes, azaz se nem homorú, se nem domború. Külön érdekesség, hogy anyaga egy fokkal fényesebb műanyagból van, mint általában, így némi megszokást igényel a használata ennek a két tulajdonságnak köszönhetően. A pöcögegérhez tartozó gombok viszont nem túl kényelmesek, ugyanis a kijelző felé lejtenek, míg nyomáspontjuk a másik végükön van, így állandóan bele fogunk akadni a touchpad szélébe, ha használjuk őket.

Bár a gép meglehetősen kis mérettel rendelkezik, mégis minden fontosnak tekinthető csatlakozót sikerült rásuvasztani a mérnököknek. Kapunk ugyanis kikapcsolt állapotban is töltésre képes USB 3.0 aljzatot, kombinált eSATA csatlakoztó, HDMI-t és 34 mm-es ExpressCard aljzatot is. SmartCard opció sajnos nincs, de ez amúgy sem jellemző a középkategóriás üzleti gépekre.

A 12,5”-os matt SuperBright kijelzőt, ha nem is magasztalja az egekig a sajtóanyag, de mindenképpen megemlítésre kerül a 300 nites fényerősség, illetve a hagyományos paneleknél 40%-kal élénkebbnek láthatjuk a színeket. Fogalmunk sincs, utóbbit hogy lehet mérni, de tény, hogy a házon belüli gyártású panel valóban jó cucc. Szépek a színei, a kontraszt és a fényerő aránya egészen elfogadható már alapból is, ráadásul a látószög is némileg szélesebbnek mondható, mint az átlag. A maximális fényerőt tűző napsütésben picit kevésnek találtuk, de elképzelhető, hogy azért, mert egy HP Elitebook is volt éppen a szerkesztőségben. A kávában lévő webkamera bár felbontását tekintve abszolút az élmezőnybe tartozik, optikája mégis inkább átlagosnak mondható, a Chronosban lévő egység azért érezhetően jobban teljesített, és talán ott kevésbé fontos, mint itt.

4. Teszteredmények

Ami a teszteredményeket illeti, főleg az akkumulátoros részre voltunk kíváncsiak, hiszen a Core i5-2450-es processzort pont másfél héttel ezelőtt teszteltük a szintén Samsung által gyártott Series 7 „Chronos”-ban. A PCMark eredmények közül egyedül a merevlemez produkcióját érdemes kiemelni, hiszen a program gyorsabbnak ítélte, mint amire a HD Tune grafikonok alapján az várható volt – igaz, az etalonnak számító Dell Latitude E5520m-ben lévő Western Digital Black-et nem sikerült letaszítani a trónról.

A játékok alatt mutatott teljesítménnyel némileg elégedetlenek voltunk, még akkor is, ha a szintén HD Graphics 3000-et tartalmazó másik két készülék jóval erősebb Core i7-es processzorral rendelkezett. Az átlagban 30% körülinek mondható sebesség különbség abszolút nem lenne indokolt. Szerencsére a különböző típusú és felbontású videók gyorsítása továbbra is az integrált Intel VGA erőssége, szinte bármilyen anyaggal megbirkózik.

A videokártya után az akkumulátoros üzemidő is csalódást okozott, hiszen az alig fickósabb teleppel rendelkező HP Probook 6360b minimális terhelés mellett közel két órával bírta tovább, mint a Samsung első Series 4-es noteszgépe – az igazsághoz ugyanakkor hozzá tartozik, hogy a Probook minimális fényereje alacsonyabb az NP400B-jénél. Ahogy növeljük a terhelést, úgy kezd el felzárkózni mai cikkünk főszereplője, de ez a lényegen nem változtat: az akkumulátoros üzemidő csak átlagos.

5. Értékelés

Többnyire pozitív érzelmekkel adtuk vissza a Samsung első üzleti gépét. Egyfelől örültünk a minőségi anyaghasználatnak, a kiváló billentyűzetnek, a gyártó védjegyévé váló matt kijelzőnek, a dokkoló csatlakozónak és a rengeteg típusú egyéb portnak. Másfelől ott vannak viszont az ergonómiával kapcsolatos apróbb problémák, az átlagos üzemidő, illetve a tény, hogy olyan piacra kell betörnie a Samsungnak, ahol a HP, a Dell és a Lenovo már egy ideje stabilan ott vannak. Ehhez egy fokkal kedvezőbb árcédula kellene, az biztos. Bár nem ismerjük a cégeknek szánt árlistát, a magunk részéről inkább a picit nehezebb, de kényelmesebben használható 6360b-t vinnénk haza azonos áron, de igazságtalan lenne kisebb mérete miatt az NP400B-t lehúznunk. Úgy gondoljuk, hogy a Series 4 sorozat egy kitűnő belépő a gyártótól az üzleti szféra felé, viszont akárcsak a telefonjaiknál, úgy a notebookok között is úgy érzik, egyre inkább lépkednek felfelé a gyártók létráján és ez magával hozza az árak növekedését is. Egy nagyon halvány ajánlott plecsnit mindenesetre megelőlegezünk a terméknek, hiszen ha eltekintünk az apróbb dolgoktól, fogást elég nehéz találni rajta.

A Samsung Series 4 NP400B2B típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ SuperBright matt kijelző

+ jó billentyűzet

+ könnyen kezelhető touchpad

+ átlagos használat mellett halkan dolgozó hűtőrendszer

+ dokkoló csatlakozó

+ USB 3.0, eSATA és kikapcsolt állapotban való töltés lehetősége

+ 3 év garancia

Kontra:

- terhelésre lehetne halkabb és picit hűvösebb

- a klaviatúra túlságosan lentre került, ez által kényelmetlenebb mind ennek, mint a touchpadnek a használata

- a 3D-s teljesítmény gyengébb a kategória társaknál

- az akkumulátoros üzemidő csupán átlagos

Hivatalos honlap: Samsung

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward