Nvidia vagy AMD grafikus egység kerülhet az Exynos chipekbe

A Samsung vizsgálhatja annak a lehetőségét, hogy ne az ARM, hanem más gyártók grafikus vezérlője kerüljön a jövőben érkezdő Exynos lapkába.

Nvidia vagy AMD grafikus egység kerülhet az Exynos chipekbe

A Samsung régóta tervezi magának a központi chipjeit, és a vállalat eddig jól használja ki az egyre nagyobb tapasztalatát is. Az Exynos termékvonal tagjai korábban szinte teljes egészében az ARM-tól licencelt megoldásokat alkalmazták, de a Samsung lassan függetlenedni próbál a chipdizájnertől.

A dél-koreai szakemberek mostanra megalkották a saját nagyteljesítményű processzormagjukat (Exynos M1), és tavaly már arról is lehetett hallani különböző pletykákat, hogy a vállalat egy egyedi grafikus feldolgozó egység megalkotásán is dolgozik. A Samsung iparági források szerint időközben valószínűleg félretette a saját GPU terveit, de a legfrissebb pletykák szerint ez távolról sem egyenlő azzal, hogy a cég meghagyná a jövőben is az ARM által kínált, Mali szériás grafikus megoldásokat. Állítólag a gyártó most azzal próbálkozik, hogy a diszkrét grafikuskártyák piacán ölre menő harcot folytató Nvidiával vagy AMD-vel hozzon kalap alá számára kedvező megállapodást – és grafikus egységet.

Az AMD és az Nvidia párosából talán nem is kérdés, hogy melyik gyártó jöhet ki győztesen, hiszen a zöldek eleve kínálnak olyan terméket, amire a Samsungnak szüksége lenne, de talán a helyzet nem is ennyire egyszerű. Érdemes közelebbről is megvizsgálni a dél-koreai alakulat opcióit.

Az Nvidia a Tegra termékcsaládnak köszönhetően évek óta jelen van a mobilos szegmensben, még akkor is, ha az elmúlt időszakban már egy kicsit máshogy próbálják kiaknázni a Tegra lapkákban lakozó potenciált. A vállalat rettentően erős grafikus feldolgozóval látta el már a Tegra K1 chipet is, de az igazi nagyágyú a Tegra X1 lett, illetve az ezt követő „Parker”, ami nemrégiben került a kamerák kereszttüzébe. A Parker esetében az Nvidia már a kifejezetten jó hatékonyságú Pascal architektúrát használja, ennek eredményeként pedig nemcsak még nagyobb lett a rendszerchip grafikus teljesítménye, az energiahatékonyság is javulást mutatott. A Samsungnak pont ideális megoldás lehetne például már a Parkerben található IGP is, hiszen egyetlen hozzá fogható teljesítményre képes riválisa nincs pillanatnyilag. Ráadásul minden bizonnyal az Nvidia is örülne neki, ha nemcsak a saját megoldásaival tudna pénz termelni, hanem licencdíjból is lenne bevétel a Tegrával kapcsolatos fejlesztésekből.

De mi a helyzet a vörös oldalon? Nos, látszólag az AMD nem igazán hozható szóba a Samsunggal mobilos tekintetben, azonban nem szabad megfeledkezni a HSA-ról (Heterogeneous System Architecture). A heterogén rendszerfelépítésnek rendkívül fontos szerepe lehet a jövőben az okostelefonokban (is), ráadásul mind az AMD, mind pedig a Samsung oszlopos tagja már a HSA alapítványnak. Továbbá az is kiderült, hogy a Samsung biztosan elő fog rukkolni már jövőre egy HSA képes chippel. Ez pedig azt jelenti, hogy a Samsung igényeihez talán jobban illeszkedő megoldást tudnának létrehozni a vörösök. Sőt mi több, ha a dolgok mélyére tekintünk, akkor még akár a Vulkan API-t is ki lehet emelni érvként az AMD mellett. Az AMD komoly szerepet vállalt a Vulkan kifejlesztésében, így kifejezetten jól ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket, és a Vulkan előre láthatólag egyre nagyobb szerepet kap majd minden fontosabb mobilos platform esetében.

Most még nem igazán tudjuk megjósolni sem, hogy mit hozhat a jövő a Samsung Exynos lapkák esetében, de az biztos, hogy a dél-koreai mérnökök a jövőben is arra fognak törekedni, hogy a lehető legerősebb megoldásokat tegyék le az asztalra. Állítólag 2018 lehet a fordulópont, ekkor cserélheti más IGP-re az ARM-tól származó Malikat a Samsung.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward