Nvidia, TSMC: túl egymilliárd közös GPU-n

A TSMC és az Nvidia egy komoly mérföldkőhöz érkezett: elkészült és le is szállították az egymilliárdomodik (vagy ha úgy jobban tetszik, egymilliárdodik) GeForce grafikus proceszort, ami a gyártópáros szerint remekül példázza, hogy mekkora igény van az Nvidia GeForce termékcsaládjában elhelyezkedő megoldásaira.

Nvidia, TSMC: túl egymilliárd közös GPU-n

A TSMC és az Nvidia egy komoly mérföldkőhöz érkezett: elkészült és le is szállították az egymilliárdodik GeForce grafikus proceszort, ami a gyártópáros szerint remekül példázza, hogy mekkora igény van az Nvidia GeForce termékcsaládjában elhelyezkedő megoldásaira.

Természetesen ezt a mérföldkőt nem sikerült akadályok nélkül letudni: az elmúlt 12 év folyamán kisebb-nagyobb problémák azért nehezítették az Nvidia és a TSMC dolgát, de a bűvös határt azért csak sikerült elérni. Az Nvidia szerint ez a mérföldkő remek bizonyítéka annak, hogy milyen jól együtt tud működni egymással egy tervezéssel (Nvidia) és egy gyártással foglalkozó cég (TSMC).

A GPU-k az elmúlt évek során egyre bonyolultabbak lettek és a sok-sok csíkszélesség-váltás, valamint a meg nem álló fejlődés miatt egyre nagyobb kihívás lett őket legyártani. A gyártók most egy rövid ünneplés után tovább folytatják a munkát és remélhetőleg hamarosan elérik az újabb bűvös határt (kétmilliomodik GPU), amelyre már szinte biztos, hogy nem kell további 12 évet várni.

Az Nvidia egyébként is rendkívül elfoglalt, ugyanis a vállalat az új videokártyák (pl.: GTX 560 Ti) tervezése mellett egy sokkal nagyobb fába is belevágta a fejszéjét: a vállalat mérnökei Project Denver kódnéven saját processzor(ok) fejlesztésébe fogtak, amely az ARM architektúrájára épül és a processzormag, illetve processzormagok mellett egy GPU-t is tartalmaz majd. Az új processzor nagyon nagy dobás lehet, legalábbis az Nvidia sokat vár a fejlesztésektől, amelyek gyümölcsei, azaz a Projekt Denver kódnévre hallgató processzorok több piaci szegmensben is feltűnhetnek majd. A dolog már csak azért is érdekes, mert a Microsoft nemrégiben jelentette be, hogy már készül a következő generációs Windows kiadás, amely az x86-os architektúrára épülő központi egységek mellett az ARM processzorokat is támogatni fogja. A különleges operációs rendszerről néhány napja egy videó is érkezett.

Ezzel az Nvidia előtt tényleg nagy lehetőség nyílik, amennyiben a fejlesztések eredményeként létrejövő termékek vonzóak lesznek a piac számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward