Nvidia: több processzormagot a mobil eszközökbe!

Nvidia: több processzormagot a mobil eszközökbe!

Az Nvidia a napokban fejtette ki álláspontját azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan látja a mobil eszközök jövőjét, már ami az különböző okostelefonok és tábla konfigurációk teljesítményét illeti. A gyártó szerint az egyetlen megoldás a számítási teljesítmény növelésére az, hogy a mobil eszközök alapjául szolgáló SoC egységekben több processzormagot kell alkalmazni, aminek köszönhetően az adott rendszer teljesítménye növekszik, miközben fogyasztása optimális szinten marad, ami akkumulátoridő szempontjából fontos.

A gyártó véleménye szerint 2011 folyamán a kétmagos processzorok már alapnak számítanak majd a mobil eszközök piacán és négymagos társaikra sem kell már sokat várni, igaz ez utóbbi megoldásokkal kapcsolatban további információval nem szolgáltak az illetékesek. A processzormagok számának növelése teljesítmény növelés szempontjából kiváló alternatívája lehet az órajel-emelésnek akár a teljesítményt, akár a fogyasztást vesszük alapul. A mobil eszközök piacán a különböző gyártók egyaránt több processzormag alkalmazásában látják a megoldást, de ez nem meglepő, hiszen az elmúlt évek folyamán hasonló folyamatot  figyelhettünk meg az asztali számítógépek és a noteszgépek piacán és ez jelenleg is tart. Az asztali számítógépek piacán kettő-, négy- és hatmagos központi egységek közül válogathatunk és a jelek szerint a processzormagok száma az elkövetkező évek folyamán tovább növekszik majd.

Az okostelefonok és tábla PC-k piacán az Nvidia már kínál kétmagos SoC egységet a Tegra 2 személyében, amely ARM alapú processzormagokat és GeForce sorozatú videó vezérlőt tartalmaz. A Tegra 2 köré épülő konfigurációk az eredeti tervek szerint idén szeptemberben árasztották volna el a piacot, ám ez nem következett be. A jelenlegi álláspont alapján a Tegra 2-es konfigurációk tömeges megjelenésére a negyedik negyedév folyamán - amelynek mindjárt vége van - lehet számítani.

Természetesen - ahogy fentebb már említettük - nem csak az Nvidia gondolkodik több processzormagban, hanem riválisai is. A Qualcomm már szállítja első kétmagos alkalmazás processzorát, amely az MSM8660-as típusjelzést kapta, sőt, nemsokára elérhető lesz egy gyorsabb kétmagos Qualcomm alkalmazás processzor is, amely QSD8672-es típusjelzéssel érkezik. A piac másik jelentős szereplője, a Texas Instruments sem tétlenkedik. A gyártó az év végétől kezdve szállítja OMAP4430-as alkalmazás processzorát, sőt, ennek a terméknek már az utódját, a jóval gyorsabb OMAP4440-es egység érkezését is bejelentették.

A piacon jelenleg egyetlen gyártó kínál kettőnél több ARM architektúra köré épülő processzormaggal ellátott alkalmazás processzort. A szóban forgó vállalat a Marvell, ami az elmúlt hetek folyamán egy három processzormaggal ellátott központi egységet mutatott be. Az új SoC esetében két processzormag 1,5 GHz-en, míg a harmadik 624 MHz-en ketyeg. Természetesen mindhárom egység ARM architektúrára alapoz.

Négymagos SoC chippel egyelőre még egyetlen piaci szereplő sem állt elő, de ez a tény a Marvell példáját látva valószínűleg hamarabb megváltozhat, mint gondolnánk.

A szakemberek szerint egyébként nem csak a processzormagok számának növelésével, hanem fejlett technológiák használatával is lehet növelni a rendszer teljesítményét úgy, hogy ezzel egy időben az akkumulátoridővel is takarékosan bánnak. Erre egy lehetséges megoldás a virtualizációs technológia alkalmazása, amellyel - leegyszerűsítve - hatékonyabban lehet majd beosztani az adott SoC teljesítményét.

A komplex SoC chipek alkalmazása egy kényes problémát is felvet, mégpedig azt, hogy ezek a fejlesztések semmit sem érnek, ha az adott szoftver nem tudja hatékonyan kihasználni a hardver által kínált teljesítményt. Ha a fejlesztők nem készítenek olyan szoftvereket, amelyek ki tudják aknázni a több processzormagban és a hardveres gyorsítást kínáló eszközökben rejlő lehetőségeket, akkor a fejlesztések szinte semmit sem érnek. Ami pár éve kihívássá vált a PC-s szoftverfejlesztőknél az most utoléri a mobil szegmenst is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward