Nvidia: Jövőre érkezik a Xavier központi chip

A Xavier alacsony fogyasztás mellett lesz képes megoldani nagyon sokrétű feladatokat.

Nvidia: Jövőre érkezik a Xavier központi chip

Az Nvidia a GTC Europe 2016 eseményen rendezett bemutatóján sok olyan dologról beszélt, ami a vállalat jövendőbeli terveivel kapcsolatos. Jen-Hsun Huang, a vállalat vezérigazgatója egyebek mellett kitért a Xavier néven érkező termékre is, amire AI Supercomputer SoC-ként hivatkozott, ennek megfelelően a mesterséges intelligencia lehet a szakterülete.

A zöldek már a kódnév megválasztását sem bízták a véletlenre, hiszen Charles Xavier, avagy az X-Menben ismertebb nevén X Professzor is erős mentális képességekkel rendelkezik, és az elme kiváló ismerője. A Xavier központi chip kiemelkedően jó hatékonysággal fog dolgozni, efelől kétségük sem lehet, és az is biztos, hogy a mesterséges intelligencia révén egészen új kihívások elé nézhet.

Az Nvidia szerint az MI forradalmasítani fogja a személyszállítást, jelentős előrelépést hozhat az egészségügyben és a társadalomban is komoly változásokat okozhat a robotok megjelenéséből és elterjedéséből fakadóan. A Xavier lapka az első olyan terméke lesz az Nvidiának, amit általánosabb célú felhasználásra tervez, miközben a mesterséges intelligenciára hegyez ki. Ez a termék akár a mindennapos élet során használt gépekben, eszközökben is megjelenhet majd, hiszen a kompakt mérete miatt kicsi helyen elfér, nem lesz magas az energiaigénye, ráadásul vélhetően az ára sem fog az egekbe szökni.

A Xavierről kiderült a GTC Europe keretében tartott előadáson, hogy nyolc egyedi tervezésű processzormag dolgozik majd benne, ami természetesen ARM alapokra fog épülni. Az Nvidia tervezett már saját magot, legutóbb a második generációs Denver érkezéséről számolhattunk be, ám a Xavier esetében nem kizárt, hogy már megint egy új felépítésű egység kerül majd reflektorfénybe, és nem a Denver 2 bizonyíthat benne. A központi chipben már egy Volta architektúrát alkalmazó grafikus megoldás lesz jelen, ami a tervek szerint 512 feldolgozó egységből áll majd össze. A Xavier ezeken felül biztosan tartalmazni fog egy új CVA (Computer Vision Accelerator) modult, valamint két darab 8K felbontással dolgozó videójel-feldolgozót is. A lapka nem kevesebb mint 7 milliárd tranzisztorból épülhet fel, és előre láthatólag a TSMC-nél kerül majd gyártásba 16 nm-es csíkszélességen a FinFET Plus technológia alkalmazásával.

És hogy mekkora teljesítményre lehet számítani? Nos, az elhangzottak és látottak alapján a Xavier (20 TOPS DL és 160 SPECint) legalább azt a szintet fogja hozni, amit a Drive PX2 (20 TOPS DL és 120 SPECint) produkál a két darab Parker központi chippel és a Pascal GPU párossal, miközben csak 20 wattot fogyaszt, szemben a Drive PX2-vel, ami kb. 80 wattot igényel. Összességében tehát rendszer szinten nagyjából négyszer hatékonyabb lehet az AI Supercomputer SoC, mint az aktuális, gépjárművekbe szánt rendszer, és mindössze egy tenyérnyi helyet igényel.

Az Nvidia Xavier központi chip első mintái 2017 negyedik negyedévében kerülhetnek leszállításra, szóval 2018 elején ölthet véglegesen testet a termék. És ha abból indulunk ki, hogy az Nvidia most milyen ütemtervvel dolgozott, akkor nem lenne meglepő, ha részletesebb betekintést a képességeibe a HotChips 2017 eseményen kapnánk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward