Nvidia GT300: rengeteg tranzisztort tartalmaz

Az Nvidia következő generációs grafikus processzorával kapcsolatban már rengeteg információ látott napvilágot. A meg nem erősített hírek szerint a GT300-as kódnévvel ellátott chip 512 darab MIMD típusú stream processzorral és 512 bites GDDR5-ös memória interfésszel lesz majd ellátva, azaz az új jövevény a feltételezések szerint hatalmas számítási teljesítmény elérésére lesz képes.

Nvidia GT300: rengeteg tranzisztort tartalmaz

Az Nvidia következő generációs grafikus processzorával kapcsolatban már rengeteg információ látott napvilágot. A meg nem erősített hírek szerint a GT300-as kódnévvel ellátott chip 512 darab stream processzorral és 512 bites, GDDR5-ös memória interfésszel lesz majd ellátva, azaz az új jövevény a feltételezések szerint hatalmas számítási teljesítmény elérésére lesz képes.

A 40 nm-es gyártási technológiával készülő grafikus processzor a legfrissebb információk szerint a benne található tranzisztorok mennyiségét tekintve sem mondható egy átlagos GPU-nak. Amennyiben hihetünk a források informátorainak, akkor a GT300-as GPU nem kevesebb, mint 2,4 milliárd darab tranzisztort fog tartalmazni. Ez a mennyiség már önmagában sem kevés, ha azt nézzük, hogy az Intel Larrabee megoldásában „csak” 1,6-1,7 milliárdnyi tranzisztor lesz jelen (becslés). A GT200-as grafikus processzorokban, amelyek 240 darab shaderrel dolgoznak, mindössze 1,4 milliárd tranzisztor van jelen,  GT300 ezzel szemben „csak” 1 milliárd tranzisztorral tartalmaz majd többet, ám több, mint kétszer annyi shaderrel lesz ellátva.

 

Galéria megnyitása

A tranzisztorok száma mellett a GPU mérete sem mindennapi. A GT300 kevesebb, mint 500 négyzetmilliméteres felülettel bír, egészen pontosan 495 mm2-essel, állítják a Bright Side of News munkatársai. Szerintünk valamit nagyon elszámolhattak, de ki tudja (logikusan mi ennél ~100mm2-vel többet vártunk). Összehasonlításképpen a 45 nm-es Intel Larrabee chip 600 mm2-es lesz (ez is becslés, pontos adatok még nincsenek), a 65 nm-es GT200-as GPU-k pedig 576 mm2-es felülettel rendelkeznek, de a frissített, 55 nm-es csíkszélességű GT200b egységek is 490 mm2-es helyet foglalnak.

Ezek a tények új fénybe helyezik a nemrégiben elkészült egy PCB-re épülő GTX 295-ös, két GPU-val ellátott videokártyát. Az egy nyomtatott áramköri lapra épülő GTX 295 több, mint mérnöki kihívás: amennyiben az Nvidia GT300-asa tényleg 2,4 milliárd tranzisztort tartalmaz mindössze 495 mm2-es felületen, könnyen elképzelhető, hogy a GTX 295 mintájára akár két GT300-as GPU-val ellátott csúcskártyát is piacra dob majd a vállalat. A GT200-as és a GT300-as grafikus processzorok között az eddig nyilvánosságra került specifikációk alapján, azonos órajelen vizsgálva a modelleket, igen-igen érdekes teljesítménykülönbség alakulhat ki a GT300 javára.

Érdekesség az is, hogy az AMD az RV870 piacra dobásával megvárja a Windows 7 és a GT300 megjelenését is, ennek pedig stratégiai oka lehetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap