Nvidia GeForce GTX Titan Z: a két GPU-s VGA szörnyeteg

Az Nvidia egy igazán bestiális fenevadat küldött be a videokártyák képzeletbeli játszóterére, amely bármelyik konkurensét megeszi reggelire – cserébe viszont brutálisan drága lesz.

Nvidia GeForce GTX Titan Z: a két GPU-s VGA szörnyeteg

Az Nvidia egy új, meglehetősen brutális teljesítményt kínáló videokártyával rukkolt elő, amelyen nem egy, hanem rögtön két darab GK110-es GPU is lapul. A nem mindennapi videokártya a GeForce GTX Titan Z nevet kapta, ára pedig arcpirítóan magas lesz.

A referencia modell nem kevesebb, mint három slotot foglal el az adott számítógépházban, de ez aligha meglepő, hiszen a forrófejű, nagyétvágyú grafikus processzorok hűtéséhez igen-igen combos videokártya hűtőre van szükség. A videokártya hűtő alapok, illetve koncepció tekintetében a GeForce GTX 690 hűtéséhez hasonlít.

A NYÁK-on helyet foglaló két darab GK110-es GPU minden erőforrása elérhető, így az új videokártya nem kevesebb, mint 5760 CUDA maggal gazdálkodhat (2 x 2880). A két GK110-es GPU az 5760 CUDA mag mellett 480 textúrázóval és 96 renderelő egységgel ajándékozza meg a rendszert, a 2 x 6 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához pedig 2 x 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak. Az jelenleg nem világos, hogy a két GPU-s videokártya dupla pontosságú számítási teljesítménye hogyan alakul, de az kiderült, hogy az egyszeres pontosságot igénylő feladatokat 8 TFLOP/s-os számítási teljesítménnyel szolgálja ki (ez alapján a GPU-k alap órajele 700MHz körül lehet boost nélkül).

A középre pozicionált ventilátorral ellátott videokártya hűtőn Titan Z felirat olvasható, dizájn tekintetében pedig a GeForce GTX Titan, illetve a GeForce GTX 780 (Ti) esetében már megszokott színvilággal találjuk szembe magunkat. A videó kimenetek között két dual-link DVI, egy DisplayPort és egy HDMI port sorakozik.

Az Nvidia állítása szerint a GeForce GTX Titan Z az első olyan videokártya, amely tökéletesen készen áll az 4K-s, vagy a feletti kijelzők meghajtására, és ez alatt természetesen nem csak a Windows mutogatását értik.

Az új videokártya 3000 amerikai dollárba kerül, azaz háromszor drágább, mint a GeForce GTX Titan Black, cserébe viszont közel kétszer akkora teljesítményt kínál – legalábbis esetenként. Hiába, a különlegességet és a presztízst ezúttal is meg kell fizetni – mint minden abszolút csúcskategóriás termék esetében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward