Nvidia GeForce GTX 680 és GK104: az utolsó pletykák

Az elmúlt napok, illetve hetek folyamán több pletyka is érkezett az Nvidia következő csúcs GPU-jával kapcsolatban, amely már a következő generációs Kepler architektúra köré épül. A GK104-es GPU az egy GPU-val ellátott zászlóshajón, azaz a GeForce GTX 680-as modellen, valamint az egy szinttel alatta elhelyezkedő GeForce GTX 670 Ti modellen is jelen lesz. A GPU-val kapcsolatban már sok információ rendelkezésre áll, ám a friss híreknek köszönhetően most szinte minden kiderül, amit a GK104-ről, illetve a GTX 680-ról érdemes tudni.

Nvidia GeForce GTX 680 és GK104: az utolsó pletykák

Az elmúlt napok, illetve hetek folyamán több pletyka is érkezett az Nvidia új csúcs GPU-jával kapcsolatban, amely már a következő generációs Kepler architektúra köré épül. A GK104-es GPU az egy GPU-val ellátott zászlóshajón, azaz a GeForce GTX 680-as modellen, valamint az egy szinttel alatta elhelyezkedő GeForce GTX 670 Ti modellen is jelen lesz. A GPU-val kapcsolatban már sok információ rendelkezésre áll, ám a friss híreknek köszönhetően most szinte minden kiderül, amit a GK104-ről, illetve a GTX 680-ról érdemes tudni.

Kiszivárogtak a GeForce GTX 680 „hivatalosnak” titulált specifikációi

Kezdjük a sort a GeForce GTX 680-ról szóló pletykákkal. A PCOnline.com.cn munkatársai bemutatták az Nvidia által az újságíróknak kiküldött információs anyag egyik diáját, amely lerántja a leplet az új, Kepler alapokon nyugvó csúcskártya specifikációiról.

A március 22-én megjelenő videokártya tehát 28 nm-es csíkszélességgel készülő, GK104-es kódnévre hallgató GPU-val rendelkezik, amely 1536 CUDA magot rejt. A GPU alap esetben 1006 MHz-en ketyeg majd, de terheléstől függően az órajel 1058 MHz-re is megemelkedhet. A termék 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával érkezik, ami 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz. A memóriachipek 1500 MHz-es valós, azaz 6 GHz-es effektív órajelen ketyegnek. A videokártya 192 GB/s-os memória-sávszélességgel gazdálkodhat.

A 195W-os TDP-vel érkező újdonság két darab hattűs PCIe tápcsatlakozó alkalmazását követeli meg. A videó kimenetek között két DVI, egy DisplayPort, valamint egy HDMI csatlakozó lesz jelen. Természetesen a GeForce GTX 680 az AMD nemrégiben bemutatott videokártyáihoz hasonlóan szintén PCI Express 3.0 x16-os csatolófelülettel érkezik, aminek az Ivy Bridge és a Sandy Bridge-E alapú konfigurációknál lesz jelentősége. Utóbbiaknál is csak akkor számíthat majd az új csatolófelület, ha  a rendelkezésre álló sávszélesség PCI Express 3.0 x8-ra csökken – ez több videokártyából álló multi-GPU rendszerek építésekor következik be.

Az Nvidia szerint akár 40%-kal is gyorsabb a GeForce GTX 680, mint a Radeon HD 7970

A videokártya gyártó nagyvállalatok egy-egy termék piacra dobása előtt általában publikálni szokták saját méréseiket, illetve becsléseiket azzal kapcsolatban, hogy újdonságuk a konkurencia azonos kategóriában elhelyezkedő megoldásaihoz képest milyen teljesítményt tud majd felmutatni.

A fenti diagramból az derül ki, hogy a GeForce GTX 680 az Nvidia belsős mérései alapján hogyan teljesít majd az AMD Radeon HD 7970-es és Radeon HD 7950-es videokártyáival szemben. Az összehasonlítás alapjául a Radeon HD 7970 teljesítménye szolgált – ehhez viszonyították a cég szakemberei a Radeon HD 7950 és a GeForce GTX 680 teljesítményét. A diagram összesen 15 tesztet tartalmaz, amelyek játékok és tesztprogramok felhasználásával készültek. Minden tesztet kétféle módon futott le: egyszer élsimítás mellett, egyszer pedig élsimítás nélkül.

Ami a fentieknél külön meglepetés lehet, az az, hogy a Battlefielt 3 esetében 4x-es élsimítást használtak a cég tesztelői. A források szerint itt az Nvidia élsimításhoz használhatta az FXAA algoritmust is. Összességében úgy tűnik, hogy a vállalatnál biztosak a sikerben: a jelek szerint a GeForce GTX 680 megjelenésével trónfosztás történik. Más kérdés, hogy a belsős tesztekre általában illik egészséges gyanakvással tekinteni.

GK104: pletykák a méretről és a tranzisztorok számáról

A 3DCenter.org munkatársai megbízható forrásokra hivatkozva egy érdekes táblázatot publikáltak, amelyből kiderül, hogy a GK104-es GPU mennyi tranzisztorral rendelkezhet majd, illetve az is, hogy pontosan mekkora mérettel bír.

A megbízható forrásoktól származó értesülések alapján az új csúcs GPU 3,54 milliárd tranzisztorral érkezik, és 294 négyzetmilliméteren terül el. Ebből kiindulva az egy négyzetmilliméterre jutó tranzisztor-sűrűség 12 millió lesz, ami igen magas. Utóbbi érték magasabb, mint az AMD Radeon HD 7900-as videokártyáin található Tahiti-é, ugyanakkor viszont alacsonyabb, mint a Radeon HD 7800-asokat „tápláló” Pitcairn grafikus processzoré. Nemsokára mi is nekiugrunk a kártyának, ha az Nvidia kevesebb tranzisztorból erősebb GPU-t tudott építeni, akkor érdekes fordulatot vehet a GPU verseny.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward