Nvidia: ARM alapú asztali- és szerver CPU-k készülnek

Nvidia: ARM alapú asztali- és szerver CPU-k készülnek

A CES alkalmával a Microsoft illetékesei már bemutatták, hogy milyen lesz a natív ARM és x86 támogatással rendelkező Windows, ám most újabb érdekes hírek érkeztek, amelyek szintén az ARM malmára hajtják a vizet. Az Nvidiával kapcsolatban számtalan esetben felmerült már, hogy a mobil eszközök mellett olyan asztali- és szerver processzorok készítésén is gondolkodik, amelyek ARM architektúrára épülnek. Ezeket a pletykákat eddig nem sokan vették komolyan, de úgy tűnik, hogy ez hiba volt, legalábbis a friss, hivatalos forrásból származó értesülések alapján mindenképpen az.

Korábban a pletykákra az Nvidiánál csak annyit mondtak, hogy az ARM a processzorstratégiájuk központi elemének tekinthető, de ezt a kijelentést sokan úgy fordították le, hogy a gyártó a mobil eszközökbe és okostelefonokba szánt egységekről beszél, csak kevesen pedzegették meg az asztali- és szerver processzorok készítésének lehetőségét. Így vagy úgy, a gyártó most a CES alkalmával lerántotta a leplet processzorfejlesztéssel kapcsolatos terveiről, amelyek igen komolyaknak tűnnek.

 

A szóban forgó szegmensekbe szánt processzorokat a Project Denver névre keresztelt művelet keretein belül fejlesztik ki a vállalat mérnökei, sőt, magukat az új processzorokat is Project Denver CPU-ként emlegetik, legalábbis jelenleg. A termékek még akár a HPC szegmensbe is betörhetnek a nem is oly távoli jövőben.

Jen-Hsun Huang, az Nvidia első embere úgy jellemezte a Project Denver egységeket, hogy azok teljesen egyedi, ARM alapú megoldások lesznek. Annak ellenére, hogy az Nvidia együttműködik az ARM-mel és az ARM architektúráját alkalmazza, mégis úgy tűnik, hogy a gyártó a termékek esetében saját architektúrával kapcsolatos fejlesztéseket is elvégez, ugyanis a szóban forgó processzorok komolyabb célra készülnek, mint okostelefonokba és mobil eszközökbe szánt társaik, így komolyabb teljesítményt kell biztosítaniuk, hogy ütőképesek legyenek. A processzorokkal kapcsolatban pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, de az teljesen világos, hogy a Project Denver segítségével az Nvidia az Intel és az AMD termékeinek kíván új konkurenciát teremteni.

Abból kiindulva, hogy a Project Denver processzor(ok) az ARM utasításkészletét használják majd, számos meglévő operációs rendszert támogathatnak, beleértve a népszerű Google Androidot és az Apple iOS mobil operációs rendszerét is, sőt, akár még a ma hivatalosan bemutatott, natív ARM támogatást kínáló Windows kiadással is kompatibilisek lehetnek majd. Huang bejelentésében utalt is rá, hogy a Microsoft illetékesei hamarosan hivatalosan is bejelenthetik ARM kompatibilis Windows kiadásukat, amire időközben sor is került.

A Project Denver esetében még sok a megválaszolatlan kérdés. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új processzor(ok) pontosan mikor kerülnek forgalomba és milyen teljesítményt kínálnak, az Nvidia hivatalos közleménye mindössze annyit említ, hogy a friss termékeknél a processzormag(ok) ugyanazon a lapkán fognak elhelyezkedni, amelyen az Nvidia GPU. Most már legalább tudjuk, hogy a korábbi pletykák nem voltak alaptalanok, így kíváncsian várjuk, hogy miként folytatódik a történet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward