Nvidia: 450 mm-es ostyák és új partnerek kellenek

Az Nvidia új bérgyártókkal való együttműködésben és a 450 milliméteres ostyákban látja a jövőt.

Nvidia: 450 mm-es ostyák és új partnerek kellenek

Most, hogy a TSMC háza táján nincs minden rendben, azaz nem készül annyi 28 nm-es gyártástechnológiára alapozó chip, mint amennyire igény lenne, elkezdtek elégedetlenkedni a vállalat ügyfelei, akik sokat nem is tétováznak: a Qualcomm és az Nvidia már a más bérgyártókkal való együttműködést próbálja tető alá hozni.

Az Nvidia hosszú távú chipgyártó stratégián dolgozik, amellyel elkerülhető a fenti kellemetlen helyzet. A stratégia segítségével a gyártó szeretné bebiztosítani pozícióját, mire a chipgyártás a 14 nm-es csíkszélességhez ér – utóbbira a 20 nm-es gyártástechnológia debütálását követően kerül sor, méghozzá valamikor 2014-ben, vagy 2015-ben. A gyárnélküli Nvidia számára a gyártópartnerek általi chipgyártás egy rendkívül fontos téma, hiszen a vállalat GPU-it, illetve alkalmazásprocesszorait egyaránt bérgyártók készítik. Kulcsfontosságú szempont, hogy ezek a partnerek megbízhatóan kiszolgálják a cég igényeit. Az Nvidia ezzel együtt a 300 milliméteres átmérőjű szilícium ostyák helyett 450 milliméteres átmérőjű szilícium ostyákat is szeretne látni, méghozzá minél előbb. A TSMC műhelyében ilyen ostyák majd csak 2015-től készülhetnek. A 300 milliméteresről 450 milliméteresre történő átmérőváltással 40-55% közötti költségcsökkentés érhető el, így érthető, ha az Nvidia sürgeti a váltást. A váltással egy ostyára sokkal több chip férhet, így a gyártás gazdaságosabb.

Kényes kérdés a TSMC üzleti modellje is, amit az Nvidia sérelmez. A TSMC változtatott üzleti modelljén, így nem a működő chipenkénti termelésért, hanem ostya alapon kell fizetniük a gyár nélküli megrendelőknek, ami érthető módon nem egy jó dolog, ha csapnivaló a kihozatali arány. Az Nvidia éppen ezért új partnerek után kutat a piacon, ahogy azt már korábbi hírünkben is említettük. A pletykák szerint a Samsung már küldött is néhány tesztchipet az Nvidia számára, ami a cég texasi, egészen pontosan Austinban található üzemében készült. A szóbeszédek alapján az Nvidia a GlobalFoundries háza táján is próbálkozik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward