Nvida-Rambus kényszermegállapodás

A Rambus és az Nvidia között már évek óta zajlik a pereskedés és a vita azzal kapcsolatban, hogy az Nvidia engedélyek és licencek hiányában használja a Rambus szabadalmait, illetve technológiáit, amellyel megkárosítja a céget. Az Nvidia a dolgot egészen máshogy látja, így a két vállalat között egy időre állóháború alakult ki. A Rambus még 2008 júliusában nyújtott be panaszt az Nvidia ellen, amelyben azt állította, hogy szabadalmai közül a cég nem kevesebb, mint 17-et sért meg folyamatosan azáltal, hogy engedély nélkül használja azokat. A hónapok múlásával az ITC, azaz a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság a panaszok közül ötöt talált vizsgálatra érdemesnek, és ebből háromban az Nvidiát és OEM partnereit valóban bűnösnek is találták a szakértők. A panaszok egy részét a Rambus időközben visszavonta, egy részüket pedig maga az ITC utasította el.

Nvida-Rambus kényszermegállapodás

A Rambus és az Nvidia között már évek óta zajlik a pereskedés és a vita azzal kapcsolatban, hogy az Nvidia engedélyek és licencek hiányában használja a Rambus szabadalmait, illetve technológiáit, amellyel megkárosítja a céget. Az Nvidia a dolgot egészen máshogy látja, így a két vállalat között egy időre állóháború alakult ki. A Rambus még 2008 júliusában nyújtott be panaszt az Nvidia ellen, amelyben azt állította, hogy szabadalmai közül a cég nem kevesebb, mint 17-et sért meg folyamatosan azáltal, hogy engedély nélkül használja azokat. A hónapok múlásával az ITC, azaz a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság a panaszok közül ötöt talált vizsgálatra érdemesnek, és ebből háromban az Nvidiát és OEM partnereit valóban bűnösnek is találták a szakértők. A további panaszok egy részét a Rambus időközben visszavonta, egy részüket pedig maga az ITC utasította el.

A fentiek eredményeként az Nvidiának szembe kellett néznie azzal, hogy a szóban forgó licenceket használó termékeit import tilalommal sújtják, ami nem csak a különböző Nvidia termékeket illeti, hanem azokat az alaplapokat és komplett PC-ket is, amelyekben engedély nélküli licencet használó komponensek találhatóak, azaz az OEM partnerek számára is kedvezőtlen lett volna a helyzet. Ez a döntés az Nvidia számára aligha volt elfogadható, így egyeztetésbe kezdtek a Rambusszal, amelynek eredményeként megszületett egy megállapodás, ami augusztus 12-én életbe is lépett, ugyanis a felek aláírták. Az egyezmény keretein belül az Nvidiának 1%-os jogdíjat kell fizetnie a Rambus számára az SDR típusú memória vezérlők után, míg a DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, LPDDR2, GDDR2, GDDR3, GDDR4, és a GDDR5-ös memóriavezérlők után 2% jogdíj illeti meg a Rambust.

A megállapodás - amely egyébként csak ideiglenesnek tekinthető - megkötése után sem hagyják abba a cégek a háborút: az Nvidia fellebbezése miatt folytatódnak a tárgyalások, de ezzel egy időben a Rambus illetékesei egy másik pert is elindítanak, amelyben szeretnék elérni, hogy az Nvidia visszamenőlegesen is kifizesse azokat a károkat, amelyeket a licencdíjak meg nem fizetésével, illetve a szabadalmak megsértésével okozott az elmúlt évek során.

Érdekesség, hogy a Rambus az utóbbi éveket nagyrészt azzal tölti, hogy perbe fogja a különböző piaci szereplőket, akikről azt állítja, hogy megsértik a szabadalmait, azaz a különböző, memóriával kapcsolatos technológiákat jogdíj megfizetése nélkül használják. A Rambus tavalyi 113 millió dolláros árbevételének 96%-át tették ki a jogdíjakból befolyó bevételek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward