Novemberben jöhetnek a Sandy Bridge-E CPU-k

Az AMD Zambezi processzorai több késés után szeptember 19-én végre elrajtolhatnak, de a jelek szerint nem ők az egyetlenek a piacon, akik késni fognak.

Novemberben jöhetnek a Sandy Bridge-E CPU-k

Az AMD Zambezi processzorai több késés után szeptember 19-én végre elrajtolhatnak, de a jelek szerint nem ők az egyetlenek a piacon, akik késni fognak.

Az Intel Core i900-as sorozatú processzorainak utódjául szánt Sandy Bridge-E típusú központi egységek körül hasonlóan nagy a fejetlenség: a friss hírek most arról számoltak be, hogy az újdonságok az idei év novembere előtt biztosan nem jelennek meg. Korábban volt már szó 2012 év eleji debütálásról, valamint azt is megszellőztették a pletykalapok, hogy a Sandy Bridge-E CPU-k már akár augusztus végén, illetve szeptember elején is megérkezhetnek. Utóbbi már csak azért sem lehetséges, mert addigra a hírek szerint az X79-es lapkakészlet sem áll még készen.

A novemberi megjelenésre két okból is szükség van: egyrészt a PC készítők által tervezett platform frissítéssel kapcsolatos ütemtervek így tarthatóak maradnak, másrészt pedig a nagy karácsonyi ajándékvásárlási láz előtt mindenki be tudja majd szerezni hőn áhított Sandy Bridge-E processzorát, valamint a hozzá tartozó X79-es alaplapot, ami az Intel számára is fontos a bevételek miatt.

A fentiek első olvasásra furcsának tűnhetnek, hiszen az Intel általában januárban szokta bemutatni új processzorait és új lapkakészleteit - például Sandy Bridge CPU-k és a hatos sorozatú lapkakészletek -, ám a felsőkategóriás piacra szánt termékekkel látszólag más a helyzet. Korábban a Nehalem alapú Core i7-900-as sorozatú processzorok, valamint az X58-as alaplapok is október végén, illetve november elején startoltak el hivatalosan, így a gyártó valószínűleg most is próbál ehhez a stratégiához igazodni.

Rajt ide vagy oda, az már biztos, hogy az X79-es lapkakészlet karcsúsításon esik át, azaz a korábban beharangozottal ellentétben kevesebb SATA 6 Gbps-os portot tartalmaz majd. Konkrétan ugyanolyan vezérlő tartozik majd az első felsőkategóriás, X79-es lapkakészlettel ellátott alaplapokhoz is, mint Z68-as és P67-es társaihoz - két SATA 6 Gbps-os és négy SATA 3 Gbps-os porttal.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward