Noteszgépeken is támad az Nvidia G-Sync

Egy kiszivárgott drivernek köszönhetően elég sok érdekességre derült fény, hála a PC Perspective munkatársainak.

Noteszgépeken is támad az Nvidia G-Sync

Az Nvidia váltakozó képfrissítési rátát kínáló technológiája, egyre jobban terjeszkedik a piacon. Egyre több monitorba kerül G-Sync vezérlő, és a jelek szerint az asztali után a mobil frontot is célba veszi a technológia.

Az idei CES alkalmával az Nvidia már tartott egy kevésbé érdekes bemutatót, amelynek mindössze annyi volt a lényege, hogy a cég szakemberei megmutassák: GeForce sorozatú mobil videokártyával szerelt noteszgépeken is működik a váltakozó képfrissítési ráta, igaz, csak külső monitor alkalmazásával (bár jelenlegi információink szerint ez csak olyan gépeken lehetséges, ahol a DisplayPort kimenet közvetlenül a GeForce GPU-ra van drótozva).

A G-Sync támogatással ellátott külső kijelzők tehát már noteszgépekkel is működhetnek, de a beépített megjelenítő panelek esetében egyelőre nincs lehetőség a G-Sync technológia használatára. Szerencsére ezen a téren is rövidesen változás lesz, legalábbis a legfrissebb információk erre utalnak. A napokban egy belsős driver kiszivárgása miatt kiderült, hogy az ASUS G751-es noteszgépéhez már létezik olyan prototípus GeForce driver, amely G-Sync támogatással vértezi fel a beépített kijelzőt. A driver telepítése után a noteszgép kijelzőjét G-Sync kompatibilis eszközként jelzi a rendszer, maga a G-Sync technológia pedig azonnal használható.

Fontos kiemelni, hogy a mobil G-Sync eljárás esetében a noteszgép kijelzőjének eDP, azaz beágyazott DisplayPort kapcsolatot kell használnia, ami nem extra követelmény; egyéb kiegészítő hardverre azonban nincs szükség, így G-Sync modult, illetve egyéb plusz hardvert sem kell beépíteniük a notebook gyártóknak. Ez azért jó hír, mert helytakarékosság szempontjából egy G-Sync modult nem éppen egyszerű "elrejteni" egy noteszgép házában, plusz az a tény, hogy nincs extra hardver, minden bizonnyal a költségekre is jótékonyan hat. Mert költségek ebben az esetben is lesznek: az Nvidia a jelek szerint licencdíj megfizetése után teszi elérhetővé az adott noteszgépnél a G-Sync támogatást – az azonban egyelőre nem derült ki, hogy ez a licencdíj pontosan mekkora összeget takar.

Arról egyébként, hogy az adott ASUS noteszgép nem tartalmaz-e extra hardvert, egyszerűen meggyőződtek a PC Perspective munkatársai: darabokra szedték a notebookot és átvizsgálták a nyomtatott áramköri lapokat, egyedi ASIC vagy FPGA után kutatva.

Fotó: PC Perspective

A mobil G-Sync támogatás a beépített noteszgép kijelzőknél még nem működik tökéletesen, ugyanis alacsonyabb FPS érték esetén képvibrálással, képkocka-eldobással és időszakosan teljesen elsötétülő kijelzővel is találkoztak a tesztelők, de ez nem is csoda, hiszen prototípus driverről és fejlesztés alatt álló támogatásról van szó.

Az már biztos, hogy a mobil G-Sync támogatás érkezik, és az is, hogy használatához nem lesz szükség extra hardverre. A PC Perspective munkatársai szerint az asztali és a mobil G-Sync támogatás által nyújtott felhasználói élmények között lesz némi különbség, amelyek közül egyik-másik a plusz hardver hiányára vezethető vissza. Ezt az Nvidia egyik illetékese állította, aki további részleteket egyelőre nem kívánt elárulni.

Az alfa státuszú driverrel szerzett tapasztalatok az alábbi videón láthatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward