Nokia: ingyen zenéből anyagi csőd?

Bajba kerülhet a Nokia a "Comes With Music" (="zenével érkezik") programja miatt, amelynek keretében közel korlátlan, ingyenes zeneletöltési lehetőséget biztosít a vásárlóinak egy elég terebélyes zenei adatbázisból.

Nokia: ingyen zenéből anyagi csőd?

Bajba kerülhet a Nokia a "Comes With Music" (="zenével érkezik") programja miatt, amelynek keretében közel korlátlan, ingyenes zeneletöltési lehetőséget biztosít a vásárlóinak egy elég terebélyes zenei adatbázisból.

Ingyenesség persze nem létezik, valaki mindenképp fizet - egyrészt a vásárló, mivel az előfizetési költséget természetesen beépítették a programban résztvevő telefonok árába, másrészt viszont magának a cégnek is jelentős összegbe kerül a rendszer üzemeltetése, és egyesek szerint többe is kerülhet a cégnek, mint amennyit nyerhet rajta.

A The Register cikke szerint ugyanis egy bizonyos határ fölött (ami elvileg 35 letöltést jelent felhasználónként) a Nokiának már a nagykereskedelmi árat kell megfizetnie az egyes számok után a programban résztvevő kiadóknak (így például a kezdeményezéshez annak indulásakor, tavaly decemberben csatlakozott a Universal-nak, vagy a múlt héten beszállt BMG-nek). Ez a program elindítása óta eltelt viszonylag rövid idő alatt már két Nokia-vezetőnek is az állásába került: Ed Averdieck-nek (aki addig a Nokia Music ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett) került, valamint Tommi Mustonen-nek a Nokia Multimedia egykori vezetőjének (aki most "bűnéhez illő büntetésként" személyesen kénytelen tárgyalni a zenekiadókkal).

Ráadásul a Nokia eltökélte, hogy minden kiadót, kicsit és nagyot egyaránt begyűjt a projektjéhez; jelenleg épp az EMI-vel és a Warner Music-kal, valamint számos független kiadóval megkötendő szerződés részletein dolgoznak.

És hogy mindezt miért is csinálja a Nokia? Egyrészt nyilván némi plusz népszerűséget is remélt (ami azonban nem nagyon jött be, mivel pl. különböző bloggerek is leginkább csak támadják őket a dolog miatt, mivel DRM-es formátumot használnak), másrészt viszont (és ez a fontosabb) az Apple iTunes-szal is akartak konkurálni - viszont jelenleg úgy néz ki, mintha túlságosan is elkapkodták volna a dolgot és nem szenteltek elegendő figyelmet az ördög (vagyis jelen esetben értelemszerűen a zenekiadók) közmondásos rejtekhelyét jelentő részleteknek (amivel az említettek természetesen rutinosan is élnek vissza).

Mi több, egyesek még külön is dörzsölhetik a kezüket, mivel a CwM - akár a Nokia jelentős anyagi válsága árán is - egy piac-megújító változást hozhat azzal, hogy egy vonzó (mivel legalábbis névlegesen ingyenes) alternatíváját kínálja a fájlcserélésnek.

Nos... kíváncsiak leszünk, végül mi sül ki a dologból.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward