Nokia: a félénk Apple-rivális

Hosszú idő után előállt a cég az első iPhone-rivális mobiljával, az 5800 XpressMusic-kal. Ez ugyan egyelőre még leginkább csak a zenére összpontosít, viszont igen szép és éles a 642 x 360-as, 3,2 hüvelykes érintőképernyője, amelyet a tényleges gombnyomás-érzet megteremtése érdekében haptikus visszajelzéssel is elláttak.

Nokia: a félénk Apple-rivális

Hosszú idő után előállt a cég az első iPhone-riválisnak mondható mobiljával, az 5800 XpressMusic-kal. Ez ugyan egyelőre még leginkább csak a zenére összpontosít, viszont igen szép és éles a 642 x 360-as, 3,2 hüvelykes érintőképernyője, amelyet a tényleges gombnyomás-érzet megteremtése érdekében haptikus visszajelzéssel is elláttak.

Követi továbbá a megszokott Nokia-hagyományokat kamera-téren is - a fényképezéshez használatos hátulsó ugyanis 3,2 MP-el és dupla LED-vakuval gondoskodik a megfelelő képélességről, míg az elülső a videóhívások lebonyolítását intézi.

Operációs rendszer terén (5th Edition Symbian Series 60) újdonság, hogy a felhasználói felületek újratervezésével és ésszerűsítésével gördülékenyebbé tették a médiavezérlést és a médialejátszást, a fájlok kezelését és szerkesztését.

A zenei képességeket főként a beépített sztereó hangszórók, valamint a 3,5mm-es fejhallgató-aljzat és a sztereó Bluetooth domborítja ki. Tárhely is van "bőven", mivel bár a készülék kizárólag microSDHC-kártyákra hagyatkozik, a cég minden mobilhoz ad egy 8GB-os kártyát. Mindennel együtt a készülék ára €279, de ezt persze csökkenthetik a különböző szolgáltatók kedvezményei.

Ettőll függetlenül a Nokia kerüli a közvetlen konfliktust az Apple-el; egyelőre ugyanis az 5800-ast csak olyan országokba szállítják, amelyekbe az iPhone még nem jutott el. Ahol már van iPhone (így pl. nálunk is), oda majd majd csak valamikor 2009 első felében érkezhetnek meg.

Ez vélhetőleg annak tudható be, hogy a Nokia egy ideje nem áll túl jól az okostelefon-eladások terén, amely helyzetet saját meglátásuk szerint annak köszönhetik, hogy az iPhone 3G, valamint más csúcskategóriás vetélytársak súlyos kedvezményekkel igyekeztek olcsóbbá tenni a készülékeiket, alátéve így a Nokia hagyományosan magas készülékárainak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward