Noctua NH-D15: egy új, felsőkategóriás CPU hűtő

Az NH-D14 utódja még komolyabb hűtőteljesítményt kínál, továbbra is alacsony zajszint mellett.

Noctua NH-D15: egy új, felsőkategóriás CPU hűtő

Az osztrák Noctua kínálatában egy új processzorhűtő jelent meg, amely az NH-D15-ös típusjelzést viseli. A rendkívül népszerű NH-D14-es modell utódjának, és egyben a cég új zászlóshajójának tekinthető processzorhűtő a felsőkategóriás megoldások piacán próbál szerencsét.

Az NH-D14 korábban több, mint 350 díjat és ajánlást kapott, így a prémiumkategóriás processzorhűtők között az egyik legnépszerűbb modell volt. Az NH-D15 még nagyobb hűtőfelületet kínál és két darab NF-A15-ös ventilátort alkalmaz, így elődjéhez hasonlóan szintén halkan dolgozik, de már nagyobb hűtőteljesítményt kínál, ami tuning esetén különösen jól jöhet.

Az NH-14-es modell még csak 140 milliméter széles volt, az NH-D15 azonban már 150 milliméteres szélességgel rendelkezik. Az extra helynek köszönhetően a hőcsövek közötti térköz is nagyobb, ami még egységesebb hőelvezetést eredményez a nagyobb hőleadó felülettel karöltve, ez pedig hozzájárul az NH-D15 kiváló hatékonyságához. Mivel a hűtőtömbök alsó alumínium lamellái kompaktabbak, rövidebbek a többieknél, így egyventilátoros üzemmódban még a kereskedelmi forgalomban kapható legmagasabb memóriamodulok és elférnek a processzorhűtő társaságában.

Az új processzorhűtő 165 milliméter magas és 150 milliméter széles, mélysége pedig 161 milliméter. Ha a memóriafoglalatok felé néző ventilátort leszereljük, akkor a termék mélysége már csak 131 milliméter lesz. A hivatalos weboldal szerint az új processzorhűtő 1,32 kilogrammot nyom a mérlegen, ventilátor nélküli tömege pedig kereken 1 kilogramm.

Az új processzorhűtő NF-A15-ös ventilátorai PWM támogatással érkeznek, valamint jár hozzájuk a szokásos Low Noise Adapter is, amellyel a ventilátor maximális fordulatszáma 1500 RPM-ről 1200 RPM-re csökkenthető.

Az NF-A15-ös ventilátor minimális fordulatszáma 300 RPM, maximális fordulatszáma pedig 1500 RPM. Az SSO2 csapágyazással ellátott légkeverő maximális zajszintje 24,6 dB(A), de ez az érték a fentebb említett LNA alkalmazásával 19,2 dB(A)-re csökkenthető. A ventilátor maximum 140,2 köbméternyi levegő megmozgatására képes egyetlen óra leforgása alatt – LNA alkalmazásakor viszont be kell érni 115,5 m3/h-s teljesítménnyel, ami persze egyáltalán nem rossz. A légkeverő várható élettartama legalább 150 000 üzemóra.

A gyártó természetesen SecuFirm2-es rögzítő-mechanizmussal szállítja az újdonságot, így az a legmodernebb processzorfoglalatokkal is kompatibilis (Intel LGA2011, LGA1156, LGA1155, LGA1150; AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+), sőt, emellett még szerelése is egyszerű. A SecuFirm2-es rögzítő keretek mellett némi NT-H1-es hővezető paszta is lapul a csomagban, ami a CPU felülete és a processzorhűtő talpazata közötti hőátadás hatásfokát javítja.

A hat év garanciával érkező Noctua NH-D15 április közepén válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, ára pedig 89,90 euró lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward