Nincs vége a Google-Peking háborúnak

Nincs vége a Google-Peking háborúnak

Peking azzal vádolja a Google Inc.-t, a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető vállalatot, hogy a google.cn oldal leállításával - illetve az erre fellépő felhasználók átirányításával a Google hongkongi site-jára - megsértette a kínai szolgáltatása 2006-os megindításakor írásban vállalt ígéretét, miszerint aláveti magát az ország találatszűrési - értsd: cenzúrázási - szabályainak. A hongkongi nyitólapról ugyan elvileg szabadon lehet internetes kereséseket indítani, ám mint a BBC tesztjeiből kiderült, a kínai tűzfalak pótolják a Google önkéntes öncenzúráját. A dalai láma kulcsszóra Kínából a hongkongi Google-oldalon indított keresésre például a "problem loading page" válasz érkezik.

Bár a kínai hatóságok hangsúlyozzák, hogy az internetes céggel folytatott vitájuk csak egy kereskedelmi vállalkozás és a kormány elszigetelt konfliktusa, a BBC pekingi tudósítója szerint a google.cn lezárása árt Kína nemzetközi imázsának. Azt jelenti ugyanis, hogy a világ egyik legfontosabb vállalata nem hajlandó együttműködni az internet cenzúrázásában. Ugyanakkor helyi elemzők úgy vélik, hogy a kormány teljesen lehetetlenné teheti a Google kínai tevékenységét a nézőpontjából barátságtalan lépés nyomán. A Google fenn akarja tartani 700 fős pekingi kutatóközpontját és részt akar venni a helyi reklám- és mobiltelefon-szolgáltatásban is.

Az ázsiai ország 350 millió felhasználójával a világ legnagyobb internetes piaca, ám a Google Kínában csak a második legnagyobb keresőcég volt a Baidu után. A google.cn a társaság 24 milliárd dolláros árbevételének csak két százalékát hozta. Peking több ezer embert foglalkoztat a weben folyó tevékenységek korlátozására, emellett automatikus rendszereket is működtet a nem kívánt tartalmak törlésére.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward