Nincs többé titok a bezárt ajtókon túl

Olyan kamerát fejleszt egy izraeli vállalat, amely képes lesz „átlátni” a falakon is. A kamera ultrahangos wi-fi jelek segítségével 3 dimenziós képet készít.

Nincs többé titok a bezárt ajtókon túl

Napjainkban a repterek biztonsága egyre fejlettebb technológiát igényel. Egy izraeli cég, a Camero ennek érdekében olyan kamerát fejleszt, amely az ultrahang tartományban lévő vezeték nélküli jelek segítségével képes átlátni a falakon is. Ez a speciális kamera nem hagyományos, vizuális képet készít, hanem a rádióhullámai által érzékelt tárgyakról 3 dimenziós képet hoz létre. 

A Xaver 800 típusú kamera ultrahang jeleket bocsát ki, amelyek nekiütköznek és visszapattannak a szobában lévő tárgyakról és élőlényekről. A jelek képesek akár több falon is áthatolni és feltérképezni a területet. A visszatérő jelek alapján a kamera 3 dimenziós képet készít az épületek belsejéről. Ez az új technológia nagyban segítheti a rendőrök és a katonák munkáját. Az izraeli vállalat kizárólag az ilyen hatósági szerveknek ajánlja fel a Xaver 800 megvételét. Ugyanakkor a Camero körülbelül 14 millió dollárral növeli a Xaver projekt tőkéjét, amely ezzel együtt már eléri a 20 millió dollárt.

De nem csak a Camero foglalkozik a falakon átlátó kamerák kifejlesztésével. Több nagy amerikai egyetem is dolgozik a hasonló technológiák megalkotásával. Az utóbbi időben több ilyen jellegű projektről is hallani lehetett. A DailyTech nevű internetes magazin nemrégiben egy merőben új, röntgensugaras készülékről számolt be, amelyet több amerikai és európai reptereken is használnak. A készülék segítségével a reptéri biztonsági őrök képesek átlátni az utasok ruházatán, így észrevehetik az elrejtett fegyvereket is. Az utóbbi időben az ilyen és az ehhez hasonló technológiák alkalmazása igen nagy port vert fel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward