Névtelenség az interneten, mindössze 45 dollárért

A kickstarteres projekt keretén belül készülő router óriási népszerűségre tett szert.

Névtelenség az interneten, mindössze 45 dollárért

Manapság egyre többen érdeklődnek aziránt, hogyan lehet elérni, hogy internetes forgalmuk privát legyen, ne lehessen azt lehallgatni, illetve cenzúrázni sem. Utóbbi néhány országban komoly probléma, ahol erősen korlátozzák, milyen oldalakhoz férhetnek hozzá az állampolgárok, és milyenekhez nem. A probléma áthidalásához remek megoldás a névtelenséget biztosító, általános internetezési feladatokra kiválóan használható Tor hálózat, de ennek a konfigurálása egy átlagfelhasználó számára problémás lehet.

Itt jön be a képbe az Anonabox, ami egy apró, ám meglehetősen okos kis szerkezet. A nyílt forráskódú szoftvert futtató egységet nagyon könnyű használni, hiszen csak áramot kell neki adni, csatlakoztatni kell meglévő routerünkhöz, különböző eszközeinkkel pedig ethernet kábelen, illetve WiFi kapcsolaton keresztül kapcsolódhatunk hozzá. A 6,1 x 4,1 centiméteres alapterületű doboz nagyjából 2,5 centiméter vastag, így nem nehéz elhelyezni. Az eszköz akár a modem és a router közé is kerülhet, így a teljes helyi hálózat forgalma anonimizálható.

Az Anonabox extra konfigurálgatás nélkül titkosítja a teljes internetes forgalmunkat, hála a Tor hálózatnak, amihez automatikusan kapcsolódik. A Tor jóvoltából elrejthető az aktuális IP címünk, a korábban meglátogatott weboldal címe, a bejelentkezett felhasználó neve és még sok más is, ami normál webböngészés alkalmával egyébként látható.

A névtelenség nagy letöltéseknél, illetve streamelésnél nem biztosítható, ezekhez a tevékenységekhez ugyanis nagy sávszélességre van szükség, a Tor hálózat pedig felépítéséből fakadóan erre sajnos nem alkalmas – a nagyméretű állományok letöltése rajta keresztül nehézkes és lassú. Internetes játékra a magas késleltetés miatt ugyancsak alkalmatlan az új eszköz. A fejlesztő tesztje szerint az amúgy 8 Mbps-os sávszélességű internet hozzáférése a Tor hálózatát használva 3 Mbps körüli sávszélességre csökken.

Jó hír viszont, hogy az 580 MHz-es processzorral és 64 MB-nyi memóriával ellátott beágyazott rendszer szoftvere igény szerint konfigurálható és frissíthető, ami nagyfokú szabadságot ad.

A termék iránt első perctől kezdve hatalmas a kereslet, ugyanis a Tor routerekhez képes sokkal kompaktabb és ára is sokkal kedvezőbb. Fejlesztője, August Germar korábban a kickstarteres projekttől azt remélte, hogy 30 nap alatt sikerül elérni a kitűzött 7500 dolláros célösszeget, ami a sorozatgyártás beindításához szükséges, ám ezt az összeget már az első hat órában sikerült átlépni, az első 48 órában pedig a 300 000 dolláros határt is bőven átugrotta a kezdeményezés, hála a rengeteg támogatónak. Hírünk írásakor már az 550 000 dolláros szintet ostromolja a támogatók által felajánlott összeg.

Az apróságot várhatóan 45 dolláros áron lehet majd megvásárolni, az extra támogatási összeg jóvoltából pedig sokkal több ilyen eszköz készülhet, mint korábban tervezték, így a termék rengeteg fejlesztőhöz is eljuthat, akik hatékonyan bővíthetik tudását.

Az első szállítmányok érkezésére a következő év januárjában számíthatunk. A 45 dollárt, illetve ennél nagyobb összeget felajánló támogatók is ekkortól kaphatják meg saját Anonabox-ukat. A termékkel kapcsolatban további információt itt találnak az érdeklődők.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward