Nem ütközik az uniós szabályozásba a különadó

Nem ütközik az uniós szabályozásba a különadó

Kormányzati szinten szétzüllesztett állapotok, pazarlás jellemezte az informatikai területeket - legalábbis ezt tapasztalta az Orbán-kormány, miután átvette az irányítást, s emellett azt is látta a kabinet, hogy informatikai célokra a vártnál lényegesen kevesebb uniós forrás áll rendelkezésre - mondta Fellegi Tamás, a fejlesztési tárca vezetője kedden a siófoki Internet Hungary konferencián. A kormányzat tehát nagyságrendileg mással szembesült ahhoz képes, mint amire számított, ezért csúszik az informatikai stratégia megszületése, bár annak egy változata már megvan. A stratégia egyébként csak akkor ér valamit, ha ahhoz megfelelő forrást is rendelnek - fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: ez a 2011-es büdzsében jelenhet meg, illetve az Új Széchenyi terv keretében az uniós források átrendeződésével.

Fellegi a távközlési szektort is sújtó válságadó kapcsán kialakult piaci kétkedések miatt kiemelte, hogy azt három éven keresztül vetik ki és nem tovább, ezt a törvény garantálja. A miniszter egyébként a cégekkel folytatott konzultáció után úgy látja, hogy a piaci szereplők megértették a helyzetet.

A miniszter hangsúlyozta: a különadó nem tekinthető telekomadónak, hisz nem a távközlési, informatikai tevékenységre rótták ki, hanem kimondottan pénzügyi természetű. Ezért azt gondolja a kormányzat, hogy ez nem ellentétes az uniós szabályozással, szemben a néhány európai országban - például Spanyolországban, Franciaországban - kivetettel, amelyekkel szemben Brüsszel vizsgálódik. Fellegi azt is kiemelte, hogy miután nem a cégek tevékenységét érinti az adó (vagyis például nem a hangszolgáltatásra vonatkoztatva vetik ki), nem lehet piacszabályozó lépésről beszélni. Azt a miniszter is elismerte, hogy a piac belső dinamikáját befolyásolhatja a lépés és a kisebb vállalatok esetében lehet negatív hatása. Fellegi azt is szeretné, ha a szektor szereplői - hasonlóan más iparágakhoz, például a gyógyszeriparhoz - a régióban meghatározó szerephez juthatnának, vagyis régiós szintű vállalatok jönnének létre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward