Nem tűnnek el az FX processzorok az AMD kínálatából

A mobil Kaveri APU egységek közül kettő is megkapja az FX jelölést, sőt, a későbbiekben egyéb AMD APU egységeknél is feltűnhet majd a valaha szebb napokat is látott márkajelzés.

Nem tűnnek el az FX processzorok az AMD kínálatából

Az AMD Socket AM3+-os FX sorozatú processzorainak hátralévő napjai már meg vannak számlálva – új modell érkezésére nem is lehet már számítani ebben a családban. A valaha jobb napokat is látott FX márkanév persze nem kerül süllyesztőbe: az arra érdemes termékeknél a jövőben is beveti majd az AMD – mind mobil, mind pedig asztali fronton.

Most mobil fronton érkezett néhány érdekes információ a vállalat terveivel kapcsolatban. Kiderült, a rövidesen megjelenő mobil Kaveri APU egységek milyen tulajdonságokkal rendelkeznek majd, sőt, egy meglepetésről is lehullott a lepel: a hét darab mobil APU között két FX sorozatú példány is lapul majd, ami meglehetősen szokatlan lépés. Az újdonságok közül három normál fogyasztással, négy pedig ultra-alacsony fogyasztással üzemel. Alapok tekintetében ugyanazt a koncepciót láthatjuk, mint amit asztali fronton már megcsodálhattunk: a Steamroller processzormagok mellé GCN alapú integrált videovezérlő társul, de a sorból a kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő és a PCI Express 2.0-s hub sem hiányzik.

A hét újdonság közül egy kivitelével mindannyian négy darab Steamroller processzormaggal, azaz két modullal gazdálkodnak, integrált videovezérlőjük pedig Radeon R4, R5, R6 vagy R7 jelöléssel érkezik, természetesen modelltől függően. A TDP az ULV modelleknél 17 watt, a normál feszültségű példányoknál pedig 35 watt. A támogatott technológiák között az Eyefinity mellett a TrueAudio és a Mantle API is jelen van.

A hét mobil Kaveri APU jelenleg ismert tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze. Mivel nem hivatalos forrásból származó, pletykaszintű információkról van szó, így ezeket illik kellő távolságtartással fogadni. Íme:

A sorozat két FX sorozatú példányt is tartalmaz – természetesen csak a két leggyorsabb modell érdemelte ki a neves márkajelzést. Az FX-7600P modell a mobil erőművekben, illetve a játékosoknak szánt gamer noteszekben tűnhet fel a nem is oly távoli jövőben. A zászlóshajó szerepét betöltő mobil Kaveri APU négy darab Steamroller processzormagot kapott, amelyek 2,7 GHz-es alap- és 3,6 GHz-es Turbo Core órajelen ketyegnek. Az IGP 512 stream egységgel gazdálkodik, alap órajele pedig 600 MHz-es értéket képvisel, de ez az órajel a turbo szolgáltatás segítségével egészen 666 MHz-ig emelkedhet. A 4 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárral ellátott újdonság 35 wattos TDP-vel érkezik.

A gyártó az energiatakarékosabb notebookok piacára is tartogat némi meglepetést. Ebben a szegmensben az A6-7000 lép pályára, méghozzá két processzormaggal és 17 wattos TDP-vel. A processzormagok 2,2 GHz-es alap- és 3 GHz-es Turbo Core órajelen ketyegnek. A fedélzeten egy 192 shaderrel ellátott Radeon R4-es videovezérlő teljesít szolgálatot, amely 494 MHz-es alap- és 533 MHz-es turbó órajelet alkalmaz. A megosztott másodszintű gyorsítótár mérete ebben az esetben 2 MB. Érdekes lesz látni, hogy ez a Kaveri APU hogyan teljesít a Haswell sorozat Core i3-as mobil tagjaival szemben, illetve milyen teljesítményt kínál az alacsonyabb TDP-vel gazdálkodó Bay Trail SoC-okkal szemben. Az erősebb GPU, a GPGPU támogatás és a HSA támogatás javíthatja az újdonság esélyeit, de az majd csak az első tesztekből derül ki, pontosan hogy áll az A6-7000 a konkurenseivel szemben.

A mobil Kaveri APU egységek még idén elrajtolnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward