Nem találja a helyét a Toshiba új táblája

A Regza AT374 specifikációja és árazása eléggé nehezen összeegyeztethetőnek ígérkezik.

Nem találja a helyét a Toshiba új táblája

A Toshiba ismételten bővítette a kínálatát, és ezúttal egy közép-, illetve belépőkategóriába illeszthető eszközzel álltak a nagyközönség elé. A Regza termékcsalád (Európában Excite) friss sikervárományosát amilyen izgalommal fedeztük fel, olyan keserű szájízzel kellett felette ítéletet mondanunk. Hogy mégis miért, az az alábbiakban mindenki számára ki fog derülni.

A REGZA Tablet AT374/28K belsőterét egy Cortex-A9 magokat használó RockChip RK8188 tölti ki. Ebben a chipben az imént említett ARM processzormagokból négy fedezhető fel, melyek 1,6 GHz-es frekvencián tengetik a mindennapjaikat, a segítőjük pedig a grafikus műveletekhez egy Mali 400 MP4 lesz. A SoC társaságát 1 GB-nyi rendszermemória élvezi majd, amivel az Android operációs rendszer már többnyire akadásoktól mentesen fog pörögni. A jövendőbeli tulajdonosok számára 16 GB tárhellyel szolgálnak, így ezzel sem lesz probléma, kiváltképp azt figyelembe véve, hogy még a microSD kártyák láttán sem fog zavarba jönni az AT374. A kapcsolati lehetőségei között extrát nem érdemes keresni, a tableteknél jellemző kép fogad minket. Lesz benne 802.11 b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi és egy Bluetooth 4.0 modul – ennek köszönhetően különböző vezeték nélküli kiegészítőkkel párosíthatjuk össze, amelyek megkönnyítik a használatát (pl.: billentyűzet).

A japán gyártó újdonságának előlapját egy 7 hüvelykes panel fogja uralni. A megjelenítőjét illetően sajnos csak arra derült fény, hogy 1024 x 600 pixeles a felbontása, de remélhetőleg az IPS technológia használatáról sem feledkeztek meg. A készülék videócsevegések alkalmával sem hagyja cserben a gazdáját, de a fontosabb pillanatok megörökítésekor is hű társ. Egy szolid képességű, VGA kamera tekint előre, a hátoldalára meg egy 3 megapixeles példány került. A főkamera egyébként LED villanót nélkülözve került bevetésre, és nagyon érdekes helyre pakolták, ugyanis a táblagép keretétől mindössze néhány milliméterre, mélyen besüllyesztve van. A multimédiás lehetőségeit tekintve, egyetlen komolyabb pluszt nyújt: az SRS Audio Enhancement technológiás sztereó hangszórópáros, ami a gépezet keretére került, hogy mindenkor a legjobbat nyújthassa.

A Toshiba mérnökei mindezt egy 197 x 115,8 × 10,9 milliméteres vonalakkal körülhatárolható házba zsúfolták bele, ami manapság már eléggé vaskosnak számít. Hasonló a helyzet a súlya kapcsán is, mivel a 345 grammjával messze elmarad a riválisaitól. Operációs rendszer tekintetében hozzák a kötelezőt, az Android 4.2-es verziója került rá; ettől persze már nem egy újabb is akad a Google kínálatában, de mostanában még csak keveseknek adatott meg a 4.4 KitKat vagy az utolsó Jelly Bean (4.3) adottságainak kiélvezése. Azonban remélhetőleg a későbbiekben nem feledkeznek meg a támogatásáról, és azért frissítés formájában erre is eljutnak az újabb kiadások. Az akkumulátor kapacitása egy hatalmas kérdőjel maradt a bemutató során, és a várható üzemidőt illetően sem kaptunk semmilyen adatot. Ezzel tehát még adós maradt a Toshiba. Remélhetőleg komolyabb gond ilyen tekintetben sem lesz.

A Toshiba REGZA Tablet AT374 az eddigiek alapján semmilyen vészesebb dolgot nem tartogat a vásárlók számára, ám az árazáshoz érkezve bizony mindenkinek szemet fog szúrni a tábla legnagyobb problémája. A fenti képességekért cserébe a Toshiba nem kevesebb mint 30 ezer japán jent szeretne kicsikarni a vásárlókból, ami nagyjából 300 dollárnak megfelelő összeg. Érthetetlen ez a lépés még azt figyelembe véve is, hogy Japánban valamelyest magasabb a műszaki cikkek ára, mint a világ többi részén általában. Az újonnan bemutatott masina éppen fele ennyiért lenne reálisan jó vételnek nevezhető, de még akkor is kemény ellenfél lenne egyebek mellett például az ASUS MeMOPad HD 7. A forgalmazást a napokban kezdik meg a szigetországban, a kiterjesztéséről más régiókba egyelőre nem esett szó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward