Nem, nem az 5G a felelős a koronavírus terjedéséért!

Angliában félreinformált emberek odáig mentek, hogy felgyújtottak 5G hálózati eszközöket.

Nem, nem az 5G a felelős a koronavírus terjedéséért!

A hamis hírek napjainkban talán minden eddiginél komolyabb problémát tudnak okozni, és erre remek példa az, ami az elmúlt hét végén történt az Egyesült Királyságban. A közösségi oldalakon olyan hírek terjedtek, miszerint a COVID-19 terjedését felgyorsítja az 5G, és ez által ösztönözve emberek egy csoportja szervezett támadásokat indítottak a bázisállomások ellen.

Teljesen légből kapott teória az, hogy az 5G és a koronavírus között bármilyen összefüggés lenne, de az elmúlt hetekben, hónapokban már többször is szárnyra kapott ez az álhír. De a jelek szerint vannak olyanok, akiket egyszerűen már nem is lehet arról meggyőzni, hogy ez nem így van, ezért tettlegességig jutottak Angliában.

Galéria megnyitása

Több adótorony ellen támadásokat intéztek ismeretlenek az elmúlt napokban. Legalább négy hálózati eszköze érintett az ügyben a Vodafone-nak, és ezek a támadások az O2 szolgáltatót is érintik, mert a Vodafone állomásait használták azok is. Sőt mi több, olyan esetekről is tudni lehet már, amiben a szolgáltatók dolgozói, voltak kitéve inzultusnak, fenyegetésnek olyanok által, akik elhiszik, hogy az 5G és a világjárvány összefüggésben van különböző módokon. A „legkidolgozottabb” teória, hogy az új technológia gyengíti a szervezetet, és így segíti az új koronavírusnak a terjedését, de más elméletek is vannak ugyanezen az alapon.

Természetesen az 5G és a COVID-19 között semmilyen összefüggés nincs, ezt nem győzzük hangsúlyozni.

Már Magyarországon is vannak olyan csoportok a közösségi médiában, amikben elkezdett terjedni ez a hamis információ. Vannak arra irányuló tervek, hogy térképre vigyék a félrevezetett emberek az 5G hálózati berendezéseket, és támadásokat intézzenek ezek ellen, az angliai példa nyomán. Pedig egyszerűen csak azt a kérdést kellene feltenni, hogy vajon Iránban miért halnak meg sokezren a vírus okozta tüdőgyulladásban, ha ott még be sincs vezetve a technológia?

Az Egyesült Királyságban a négy nagy szolgáltató közös közleményt adott ki. Ebben kiemelték, hogy a hálózati infrastruktúra elleni terror azt eredményezheti, hogy információ nélkül maradhatnak emberek, és nehezebbé válik a kapcsolattartás, akár a segélyhívások indítása is, ami a mostani kritikus helyzetben különösen rossz lenne. A szolgáltatók szerint mindenkinek otthon kell most maradnia, és megfelelő forrásból kell informálódnia. És az igazság az, hogy semmilyen nemű tudományos bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy a koronavírus és az 5G között lenne összefüggés.

Az is kiderült a cégek közleményéből, hogy az adótornyokat felgyújtották a vandálok, és ezzel károsították meg kritikusan az infrastruktúrát, mégpedig légből kapott hírek alapján. Mindenki arra kérnek a szolgáltatók, hogy jelezzenek a felhasználók, bármilyen gyanús viselkedést látnak. Legyen szó arról, hogy dolgozókat fenyegetnek, bántanak egyesek, vagy hálózati eszközöket rongálnak, és a hamis hírek forrásának a felderítéséhez is hozzájárulhat a lakosság.

Galéria megnyitása

Egyes beszámolók szerint olyannyira rosszul tájékozottak voltak azok, akik a bűncselekményeket elkövették, hogy néhány esetben nem is megfelelő adótornyokat vettek ostrom alá. Az egyik esetben például biztosan olyan hálózati eszközt tettek működésképtelenné az illetékesek, ami egészen biztos, hogy nem is része az egyelőre még szerény 5G infrastruktúrának, legfeljebb 4G LTE sugárzásra volt képes.

Az Egyesült Királyság kormánya is közbe lépett, és hivatalosan megkérte a WhatsAppot, a Facebookot, valamint az Instagramot, hogy határozottabb fellépésekkel próbálják elfojtani az álhíreknek a terjedését. Még mielőtt komolyabb gondok lesznek, esetleg személyi sérülés is történik ennek a nevetséges feltételezésnek az okán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap