Nem lesz olcsó mulatság a Samsung Gear 360

A VR videók rögzítésére alkalmas kütyü borsos áron érkezik, de a képességeit tekintve ez aligha meglepő.

Nem lesz olcsó mulatság a Samsung Gear 360

A Samsung a Galaxy S7 és az S7 Edge okostelefonok mellett a Gear 360 kamerát is leleplezte az MWC-n. Míg a mobilok már rég a boltok polcain vannak, addig a Gear 360 csak most kezdi keresni az utat a piacra. A Samsung azt nem árulta el korábban, hogy mennyibe fog kerülni a készülék, de most, hogy megjelent egy külföldi webshop kínálatában előjegyzésre, már ez sem titok többé.

A virtuális valóságra szabott videófelvevő a várakozásoknak megfelelően nem lett egy olcsó játékszer: a Gear 360 árcéduláján 350 dolláros összeg szerepel. Akkor ez már drága kamera? Nos, ha körülnézünk a hasonló kütyük körében, akkor hamar kiderül, hogy ez nagyjából átlagos árazással bír. Az LG is hasonló eszközzel rukkolt elő a Mobile World Congressen a 360 Cam személyében, és azért a készülékért mindössze 200 dollárt kell fizetni, ám az LG 360 Camot inkább a vloggereknek, túristáknak tervezték, a Gear 360 pedig nem fog megrettenni akkor sem, ha terepre kell menni. A Ricoh Theta már kb. egy árban van a Samsung termékével, a Nikon KeyMission 360 pedig jócskán drágább (hazánkban 300 ezer forintért lehet vele találkozni) – de persze jobb is nála. Szóval mint VR kamera, valójában nem is olyan drága az újdonság.

A Samsung Gear 360 nem kifejezetten egy akciókamera, mert ahhoz nem elég strapabíró önmagában, de a vállalat kiemelte, hogy azért az erdei túrázás során bátran magával viheti a felhasználó, és amíg nem kell merülni, addig igazából szinte bármilyen környezetben elvan. A készülék IP53 minősítéssel bír, ami annyit tesz, hogy a porral szemben ellenálló, káros mennyiségben nem kerülhet vele finom szemcsés anyag, viszont a vizet legfeljebb eső formájában fogja elviselni. Két egymással ellentétes irányba figyelő CMOS kamera van a Gear 360-ban, amelyek egyenként 15 megapixeles fényképek készítésére alkalmasak. A 180 fokos látómezőt meghaladó halszemoptikáknak (F/2.0) köszönhető az, hogy holttér nélkül tudnak mindent rögzíteni maguk körül az egységek, és így születik meg végeredményben a 3840 x 1920 képpontos felbontású, 360 fokos, 30 képkockás sebességű felvétel. Lehet használni az eszközt egylencsés üzemmódban is, ilyenkor értelemszerűen csak előre figyel és legfeljebb 2K-s videókat rögzít.

A VR kamerához elengedhetetlenül szükség lesz egy memóriakártyára, mert saját tárhelye nincs a felvételek számára. Van benne NFC chip, Bluetooth modul és még Wi-Fi is, így ilyen téren nem lehet rá panaszkodni. Az NFC arra szolgál, hogy kényelmesen lehessen társítani okostelefonnal, a Bluetooth a vezérlés miatt szükséges, a Wi-Fi (802.11ac) pedig az adatátvitelnél kell, hiszen csak ez tud megfelelő sávszélességet biztosítani a nagyfelbontású fotóknak és videóknak. A szerkezet 152 grammot nyom, ami elég sok egyébként a viselésre tervezett kamerák körében, de legalább egy kellően izmos telep is került bele. Az akkumulátor 1350 mAh-s kapacitással szolgál, ez az átlagosnál nagyobbnak számít az ilyen kütyük körében. A Gear 360 hivatalos honlapja szerint egyébként jelenleg csak a Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Note 5, S7 és S7 Edge mobilokkal lehet használni ezt, és a Gear 360 Manager alkalmazást kell hozzá telepíteni, amiből akár rögtön a Google Mapsra is lehet küldeni a tartalmakat.

A Samsung Gear 360 árát tudjuk már tehát, azt viszont továbbra is homály fedi, hogy mikor kezdi meg a készülék szállítását a dél-koreai vállalat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward