Nem lesz kalóztörvény a franciáknál

Leszavazta a Francia Nemzetgyűlés azt a törvénytervezetet, amivel ott is meghonosíthatták volna a briteknél már alkalmazott "háromcsapásos" eljárást, amelynek keretében az internet-szolgáltatók a harmadik kalózkodási tettenérést követően kötelesek levágni az előfizetőjüket a netről.

Nem lesz kalóztörvény a franciáknál

Leszavazta a Francia Nemzetgyűlés azt a törvénytervezetet, amivel ott is meghonosíthatták volna a britteknél már alkalmazott "háromcsapásos" eljárást, amelynek keretében az internet-szolgáltatók a harmadik kalózkodási tettenérést követően kötelesek levágni az előfizetőjüket a netről.

A helyzet azonban nem végleges, így az esetlegesen érintett franciák még nem bonthatnak pezsgőt. Az elutasítás ugyanis igen meglepő körülmények között zajlott, miután a Gyűlés 577 képviselője nem vett részt az ülésen, a maradék 36 pedig 21-15 arányban utasította el a tervezetet. A francia kormány minderről csak annyit mondott, hogy néhány héten belül előterjesztik majd a tervezet egy újabb, módosított változatát.

Annál is meglepőbb az elutasítás ténye, hogy a Gyűlés és a Szenátus közösen dolgozta ki a tervezetet, megállapodva annak a részleteiről; a tervezetet Nicolas Sarkozy és Christine Albanel, a kulturális minisztere is nagyban támogatta. Így jelenleg azzal magyarázzák a helyzetet, hogy a távolmaradó 577 képviselő épp azért maradt távol - a 21 pedig azért szavazott ellene -, mert tökéletesen tudatában volt annak, hogy a nagyközönség nagyon is ellenzi ezt a tervezetet.

Ezen túlmenően természetesen sokan ezúttal is rámutattak arra a tényre, hogy az ilyen törvényeket mindenhol a nagy zenekiadók követelőzése nyomán hozták meg, gyakorlatilag kormányszinten szolgálva ki az üzleti érdekeiket és védve a már meglévő üzleti modelljeiket. Egyelőre tehát ez a próbálkozás zátonyra futott; az újabb nekifutást pedig meglátjuk majd a maga idejében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward