Nem lesz BlackBerry 10 a PlayBookon

A PlayBookra érkező frissítések gondolata mostanáig reálisnak tűnt, ám végül a BB hivatalosan is elált ettől. 

Nem lesz BlackBerry 10 a PlayBookon

A BlackBerry 10 megjelenése óta keringtek olyan híresztelések, miszerint a vállalat táblagépe is meg fogja utólag kapni a rendszert. A BlackBerry a hivatalos bejelentéssel mostanáig várt, ami arra utal ugyan, hogy tényleg vizsgálhatták a lehetőségeket, ám ez sovány vigasz a negatív döntés tudatában.

A BlackBerry Tablet OS-t (QNX) futtató masina így most biztosan sok vásárlónak fog csalódást okozni, főleg annak tükrében, hogy az elmúlt hetekben már több hírportál is szinte biztosra vette a frissítés lehetőségét. Ebből kifolyólag akadhatnak olyan ügyfelek is, akik már ennek tudatában döntöttek a vásárlás mellett. A PlayBook persze már csak nagyon visszafogott keresletet tud felmutatni, állítólag az elmúlt negyedév során mindössze 100 ezer példányban talált új gazdára – ez ugyan nagy számnak hangzik, de a táblák világában manapság nem az.

A döntést Thorsten Heins hozta nyilvánosságra. A BlackBerry vezérigazgatója a hivatalos indoklásban az alacsony kereslet mellett egy másik kulcsindokot is felhozott, miszerint nem elég erős a gépezet. Az eszközben lapuló kétmagos, 1 GHz-es órajelen üzemelő SoC nagyon hasonló ahhoz, ami a BlackBerry Q5 mobilkészülékben van. Mind a kettő Cortex-A9 magokat használ és a Texas Instrumentsnél készül, de akkor mi lehet a gond? Nos, vélhetően a rendszermemóriából igényelne többet a BlackBerry 10, itt ugyanis a legolcsóbb billentyűs telefon is 2 GB-ot tud felmutatni, míg a PlayBook 1 GB-nyi RAM-mal van felvértezve.

Mindezek mellett azt azért fontos leszögezni, hogy a gyártó továbbra sem kívánja elhagyni a tabletjének támogatását. A QNX alapú oprendszer még kaphat kiemelt fontosságú hibajavító frissítéseket, de új képességekkel ezeket a gépeket már nem fogják felruházni, és ezzel együtt a komolyabb módosításokat is érdemes elfelejteni.

Arról nem esett szó, hogy készül-e másik táblagép a BlackBerry berkeiben. Sajnos azonban ezekről Thorsten Heinsnek nem sok jó véleménye van – ez azért semmiképpen sem jó előjel. A vállalat vezetője egy tavasszal megrendezett Los Angeles-i konferencián adott interjúja során hangoztatta, hogy a tabletek 2018-ra a kihalás szélére kerülnek véleménye szerint, aminek a rossz üzleti modell az egyik oka.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward