Shop menü

NEM LESZ APPLE INTELLIGENCE AZ EU-BAN, LEGALÁBBIS TOVÁBB KELL RÁ VÁRNI

Az Apple által fejlesztett mesterséges intelligencia megoldások ugyanarra a sorsra jutnak, mint minden más MI eszköz is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Nem lesz Apple Intelligence az EU-ban, legalábbis tovább kell rá várni

Néhány nappal ezelőtt számolhattunk be arról, hogy a Meta által fejlesztett MI eszközök egy ideig még biztosan nem lesznek elérhetőek a Facebook és az Instagram keretében. Az Európai Unióban a szabályozók határozott fellépése szinte minden generatív mesterséges intelligencia fejlesztést meg szokott akasztani, és a jelek szerint nincs ez másként az Apple esetében sem.

Az Apple Intelligence fantázianévre keresztel MI szolgáltatáscsomag sokféle fejlesztést foglal magában. Az újítások egy része az Apple saját megoldása, több olyan funkció is van, ami már helyben lesz futtatva, és az OpenAI partnereként a ChatGPT-t is alkalmazza majd a cég bizonyos feladatokra. A helyben futtatott MI funkciókhoz minimum az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max modellekre van szükség, a táblagépek és személyi számítógépek frontján pedig az Apple M1, M2, M3 vagy M4 szériás chip szükségeltetik.

Galéria megnyitása

Most viszont kiderült, hogy néhány esetben nemcsak hardveres, hanem regionális korlátozások is lesznek, amik az Apple Intelligence terjedésének gátat szabhatnak. Az EU-ban rendszeresen akad meg a mesterséges intelligencia funkciók bevezetése, ez pedig több különböző, más területeken érvényben levőnél szigorúbb előírásnak köszönhető.

Az új digitális piacokról szóló jogszabály (DMA), a GDPR és más irányelvek bizony a cupertinóiakon is kifoghat. Jelen esetben elsősorban a DMA-t emlegetik a probléma forrásaként, de túl sok részletet azért nem árultak el a felek. A DMA rengeteg olyan előírást vezetett be, amire a jelek szerint a technológiai cégek nem igazán készültek fel. Hosszú ideje lehet már ismerni a jogszabály tartalmát, valószínűleg egyszerűen csak abban bíznak, hogy el tudják azt kerülni, hogy érvényesítsék ezeket velük szemben.

Galéria megnyitása

Az OpenAI, a Google, a Microsoft, az Anthropic és mások is belefutottak már ebbe az elmúlt időszakban. Ennek fényében nem meglepő, hogy az Apple-t is megakasztotta az EU, de afelől nincs kétségünk, hogy idővel azért sikerül majd megoldani, hogy az Apple Intelligence is elindulhasson a mi régiónkban. A vállalat szóvivője az ügy kapcsán megerősítette, hogy az idei évben talán nem lesz az AI csomag elérhető az európai készülékeken. Arról beszélt Fred Sainz a médiának, hogy az európai szabályozók elsősorban a más platformok irányába mutató átjárhatóságot hiányolják, amit a DMA előírna. Most folyamatosan egyeztet a cég az EU-val.

Azt is megtudhattuk, hogy nemcsak az Apple Intelligence körül vannak bajok, hanem másik kettő szolgáltatás idei rajtja is kérdéses. A vállalat szóvivője arról beszélt, hogy az iPhone Mirroring, valamint a SharePlay Screen Sharing képernyőmegosztás is fennakadta az EU szigorúbb szűrőjén. Fred Sainz azt nyilatkozta, hogy az Apple igyekszik együttműködni az európai biztosokkal, hogy minden esetben a lehető legjobb megoldást tudják kitalálni.

Galéria megnyitása

Az EU szóvivője, Thomas Regnier elmondta az ügyben, hogy a 450 millió potenciális felhasználójával az Európai Unió egy nagyon fontos és vonzó piac. De mindent megtesznek azért, hogy az új fejlesztéseket megfelelő szabályozás mellett terjeszthessék a lakosságnak a technológiai szektor óriásai. Az Apple ügyében pontosabb információt nem kaptunk arról, hogy egészen pontosan miért fog késni a bevezetés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére