Nem lehet a piacról nagyot szakítani

Nem lehet a piacról nagyot szakítani

Tavaly nagyjából 120 ezren játszottak rendszeresen valamilyen online szerencsejátékot, pókert vagy sportfogadást. A hazai online piac a Szerencsejáték Zrt. forgalma nélkül 8,1 milliárd forintra tehető (a becslés a nemzetközi cégek adataiból származik). A piac szabályozása egymilliárd forint körüli adó beszedését tenné lehetővé - mondta Németh Iván online szerencsejáték-szakértő, hozzátéve: a szabályozás tehát elsősorban nem a hatalmas bevételek miatt fontos.

Az online szerencsejáték-piac dinamikusan nő, függetlenül attól, hogy az adott országban a piac szabályozott vagy sem. Az USA-ban például formálisan tiltott a netes szerencsejáték, ennek ellenére nagyjából hárommilliárd eurót tesz ki a forgalom. Olaszországban amióta szabályozottá vált a piac, hatszorosára nőtt az elmúlt években a legális forgalom - ez mára 1,2 milliárd eurót tesz ki. A kérdés az, hogy a bővülés a fehér vagy a fekete-szürke zónában megy-e végbe.

Magyarországon egyelőre nincs kiforrott elképzelés arra, hogyan kellene szabályozni a piacot. A Magyar Szerencsejáték Szövetség kidolgozott egy megoldási javaslatot, s azt el is juttatta a kormánynak. A kritikusok szerint a gyakorlatban szinte kizárt, hogy bármilyen szolgáltató elfogadná a szövetség javaslatát, inkább nem fognak megjelenni Magyarországon. (A szabályozás úgy próbálja meg kontroll alá vonni a szerencsejáték-szervező cégeket, hogy azoknak kötelező volna magyarországi székhelyű - legalább öt éve bejegyzett - társaságokon keresztül megjelenniük és úgynevezett tükörszervert kellene felállítaniuk, hogy transzparens legyen a forgalom. Utóbbi felállítása anélkül is megvalósítható, hogy magyarországi székhelyű céget kelljen bevonni az ügyletbe - állítják forrásaink.)

Meghatározott törzstőke helyett megfelelő biztosítékot jelentene, ha a szolgáltató cégeknek a tevékenységük megkezdése előtt adott összeget le kellene tenniük. Ennek nem is fix összegűnek kellene lennie, igazodhatna a forgalomhoz. Sokkal hatékonyabb lenne, ha ezeket a cégeket a pénzmozgások és nem a cégműködés irányából akarnák megfogni - összegzik informátoraink saját elképzeléseiket. A monopóliumot meg is tarthatnák az állami cégek, a Szerencsejáték Zrt. forgalmának tetemes részét egyébként is az offline fogadások teszik ki.

Mivel a netes szolgáltatásokat nem lehet kitiltani egy országból, az a jó szabályozás, amelyet önként választanak a cégek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward