Nem érdemes töltésre kérni a Sirit, mert még rendőrt hív

A Siri nem éppen megfelelően értelmez egy parancsot, és ez akár kellemetlenségeket is okozhat.

Nem érdemes töltésre kérni a Sirit, mert még rendőrt hív

Az okostelefonokon tevékenykedő digitális asszisztens szolgáltatásokhoz a megjelenésük óta rengeteg furcsa kérdést és kérést szegeztek már a felhasználók, amikre sokszor nem a várakozásoknak megfelelően reagál az adott rendszer. A napokban például valaki arra szerette volna megkérni a Sirit, hogy töltse fel az iPhone-ját, ami erre azonnal tárcsázni kezdte a rendőrséget.

A Siri, a Google Now, a Cortana és a hasonló szolgáltatások számtalan mindennapos kérdésre meg tudják adni a választ, de mindenre ezek sem képesek. Például önmaga feltöltésére eddig egyik szolgáltatás sem szakosodott, de azért egy lelkes iPhone felhasználóban mégiscsak felmerült annak a lehetősége, hogy a dolog működhet – persze vélhetően inkább csak az alkalmazás reakciójára volt kíváncsi. Amit kapott, arra azonban valószínűleg a legkevésbé sem számított: a Siri olyannyira zaklatott lett a zavarba ejtő kéréstől, hogy tárcsázni kezdte a segélyhívót.

No, de komolyra fordítva a dolgot, miről is van szó pontosan? Ha a Siritől valaki azt kéri, hogy „charge my phone 100 percent”, magyarul „töltsd fel a telefont 100 százalékra”, akkor az érintett készülék segélyhívást kezdeményez, amit öt másodperce van megakadályozni a felhasználónak a parancs kiadása után. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a Siri, mint minden kérdésnél, értelmet keres a szövegben, és a hasznosnak vélt szavak alapján kiszűri azt, hogy mit is szeretne a tulajdonosa. Miután többen is megvizsgálták a Siri különös reakcióját, arra a következtetésre jutottak, hogy a pusztán a „phone” utasítást ragadja ki a szövegrészből, és valamilyen oknál fogva a százas szám hívásakor a helyi segélykérőt kezdi tárcsázni, mintha csak a 911, vagy a 112 hangzana el.

Miután mi is utána néztünk ennek a dolognak, a százas rejtély is megoldódott. Kiderült ugyanis, hogy több ázsiai régióban is a rendőrséghez vezet a 100-as telefonszám tárcsázása, így például Indiában, Nepálban vagy Izraelben. A Siri minden bizonnyal tudja, hogy a 100 tárcsázása valahol a segélykérésre szolgál, és nem veszi azt figyelembe, hogy mely régióban tartózkodik.

A Siri részéről ezt a nagyon különös műveletet egyébként akár a javukra is fordíthatják a leleményes felhasználók. Ha esetleg veszélyben érzi magát a készülék tulajdonosa, akkor a feltöltési kérése maximum zavarba ejtőnek tűnhet a környezete számára, arra senki nem fog gyanakodni, hogy éppen a rendőrségtől kér segítséget. Egy ilyen segélykérő kulcsmondat akár még valódi képességként sem lenne rossz ötlet a digitális asszisztens kelléktárában, ez a furcsaság talán megihleti a fejlesztőket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward