Nélkülözhetetlenné váltak az online megoldások

Nélkülözhetetlenné váltak az online megoldások

A hazai gazdasági szektor szereplői számára az internetes jelenlét lassan elkerülhetetlenné válik, mivel a fogyasztói igény ezt diktálja. A Nemzeti Hírközlési Hatóság első negyedéves jelentése szerint a magyar háztartások több mint fele rendelkezik szélessávú hozzáféréssel; a vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma 2010 tavaszára megközelítette a kétmilliót. Minden intézmény jól felfogott érdeke tehát, hogy elektronikusan is elérhetővé tegye termékét vagy szolgáltatását az egyre népesebb internetes közösség számára.

Szolgáltatások a mindennapokban

A bankok és a légitársaságok mellett a biztosítók, utazási irodák, könyvtárak, hivatalok, orvosi rendelők és közszolgáltatók is létrehozták kényelmes megoldást kínáló elektronikus rendszereiket - sorolja a hasznosabb internetes ügyintézési lehetőségeket összegyűjtő digibiz.hu internetes portál. Az egyre bővülő elektronikus ügyintézési szolgáltatások mellett a legnépszerűbb internetes megoldások az étkezéshez és az utazáshoz köthetők; ezeket a szolgáltatók már jó ideje több platformon is folyamatosan fejlesztik. Otthonról is megszervezhető például egy komplett nyaralás: a repülőjegy- és szállásfoglaláson, a konkrét időpontra szóló múzeumbelépők megvásárlásán át a külföldi autóbérlésen keresztül (reptérre szállítással, fizetéssel együtt), az utazásbiztosítás megkötéséig minden intézhető online. Könnyűszerrel lehet már jegyet rendelni a külföldi és hazai koncertekre és opera-előadásokra, de akár a közelgő foci-vb-re, a Forma 1-es futamokra és a MotoGP-re is.

Hivatalos e-ügyek

És ha már a sebességnél tartunk: a netes megoldások terén az ORFK is kitett magáért, tavasz óta ugyanis elérhető közigazgatási bírságokkal foglalkozó elektronizált rendszere; ezen keresztül lehet tájékozódni a közigazgatási eljárás adatairól és az ügyintézés állásáról, megtekinthetők az eljárás alapjául szolgáló fényképes bizonyítékok. Az adóhatóság is egyre több online benyújtott dokumentumot dolgoz fel: az idei bevallási időszakban már a magánszemélyek fele az internetes nyomtatványkitöltő program segítségével állította össze bevallását, és nagyjából 25 százalékra tehető azok aránya, akik elektronikus úton küldték el a nyomtatványt. Választási szakértők szerint 2014-ben már a parlamenti választásokon is lehet majd elektronikusan szavazni, és például Szombathelyen már működik egy olyan e-rendszer is, amely a házasulandók kényelmét szolgálva lehetővé teszi, hogy a neten keresztül foglaljanak időpontot az anyakönyvvezetőnél. Ha pedig névváltásra kerül sor, rögtön a foglalás után online megterveztethető, legyártatható, fizethető és kipostáztatható a friss névjegykártya is... Az online ügyintézés az élet kevésbé örömteli eseményeit is megkönnyíti: fejlesztés alatt áll például a debreceni temető internetes felülete is, ahol többek között sírgondozást, online szertartást és előre szerkesztett, ingyenes gyászjelentést rendelhet a felhasználó.

Bár ez utóbbit azért még szoknunk kell, kezd nyilvánvalóvá válni, hogy szolgáltató online megoldások nélkül ma már aligha létezhet, hiszen a felhasználók egyre aktívabbak a világhálón. (Az online megoldásokról a digibiz.hu oldalon további információk találhatók.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward