Néhány Radeonon visszaállíthatóak a letiltott shaderek?

A régi szép időkben még hardveresen módosítgatták néhányan a kártyákat, most elég két kattintás, de ez még nem garancia a sikerre.

Néhány Radeonon visszaállíthatóak a letiltott shaderek?

Az utóbbi másfél évtizedben többször is előfordult már, hogy kiderült, néhány processzornak vagy videókártyának felébreszthetőek a deaktivált részegységei. Olvasóink között biztos lesz még olyan, aki emlékszik a Radeon 9500 modokra, vagy 2-3 magos Phenomok négymagosítására. Nos, úgy néz ki megint az AMD táján lehet lottóznia az erre fogékonyaknak, mert az OCN Forums egyik tagja, tx12 írt egy programot, amivel aktiválni lehet a Radeonok letiltott shadereit ha (és ez egy elég nagy ha) azok nem lézeres vágással lettek letiltva. A CUINFO névre hallgató program már visszaigazoltan működött néhány Fiji, Hawaii és Tonga GPU-val.

Mielőtt azonban mindenki pezsgőt bont, jegyezzük meg, hogy elég szerencsésnek kell lenni egy aktiváláshoz. Először is szoftveres kell legyen a tiltás, másodszor pedig jól is kell működjenek az újra életre keltett részek. A legtöbb esetben ugyanis nem véletlenül vannak tiltva, a kihozatali arányt növelik velük. Szóval ha aktiválás után problémákat tapasztalunk, akkor az nem a véletlen műve lesz, ilyenkor nem érdemes erőltetni a témát, vissza kell állítani az eredeti állapotot. Fontos még, hogy mindenki csak saját felelősségre használhat ilyen programokat! (Garanciavesztéssel is járhat!)

Nem lepődnénk meg ha a jövőben ez miatt az AMD visszaállna kizárólag a lézeres vágásra, és nem erőltetné tovább a szoftveres tiltást.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward