Shop menü

NÉGYSLOTOS NVIDIA CSÚCSKÁRTYA ÉRKEZIK A GEFORCE RTX 4090 FÖLÉ?

Az új verzió az eddigi fotók alapján vertikális nyomtatott áramköri lappal érkezhet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Négyslotos Nvidia csúcskártya érkezik a GeForce RTX 4090 fölé?

Az Nvidia kínálatában jelenleg a GeForce RTX 4090 képviseli a csúcsot, ám jó ideje pletykálják már, hogy rövidesen érkezhet egy újabb modell, amely még magasabb teljesítményre lesz képes. Ez természetesen logikus lépés lenne, hiszen a GeForce RTX 4090 nem aknázza ki az AD102-es grafikus processzorban rejlő összes lehetőséget, mivel a 144 SM tömbből csak 128 aktív, azaz a teljes kiépítésnek csak nagyjából 88%-a érhető el.

Ahogy az AD102-es grafikus processzorokból egyre több és több teljes értékű modell készülhet, ezeket felhasználhatják professzionális videokártyák gyártására, illetve egy új csúcskártyát is készíthetnek velük. Ez az új csúcskártya lehet a GeForce RTX 4090 Ti, illetve az Nvidia RTX Titan (Ada) is. Hogy mindkettő elkészül-e? Ez egyelőre rejtély, az viszont erősen valószínű, hogy legalább egy új csúcskártya érkezhet a nem is oly távoli jövőben.

Galéria megnyitása

Egy prototípust már lencsevégre kaptak, ami négyslotos felépítéssel rendelkezik. Ennél a modellnél a teljes funkcionalitású grafikus processzor mellett akár gyorsabb GDDR6X fedélzeti memóriát is bevethetne a gyártó, így a 21 GHz-es helyett már akár 24 GHz-es effektív órajel is elérhető lenne. A nagyobb teljesítményű hardvert akár 600 W-os maximális TDP kerettel is elláthatnák, ami a 12VHPWR tápcsatlakozó elméleti maximális teljesítménye. Az új csúcskártya az egyik hiteles szivárogtató, kopite7kimi információi szerint 800 W körüli TDP kerettel rendelkezhet és 48 GB-nyi GDDR6X fedélzeti memória kaphat helyet a fedélzetén, ami 24 GHz-es effektív órajelen ketyeghet. Amennyiben ez igaz, akkor az újdonság nemcsak a gamerek, hanem a tartalomgyártók számára is jó választás lehet, viszont igen-igen drága lesz.

Galéria megnyitása

A lefotózott videokártya a masszív hűtés miatt szokatlan hátlapot kapott, amelynél a videó kimenetek egymás fölé kerültek, egyetlen oszlopot alkotva. A hűtés a GeForce RTX 4090 Founders Edition videokártyán található modell felskálázott változatának tűnik, hűtőteljesítményéről azonban nem érkezet hír. A nyomtatott áramköri lap ezúttal nem a hűtő aljára, hanem egyik szélére kerülhet, vertikális formában,

A végső névre egyelőre nem derült fény, így mind a GeForce RTX 4090 Ti, mind pedig az RTX Titan ADA név versenyben van. Egyelőre az is rejtély, az új videokártya mikor kerülhet forgalomba, ám abból kiindulva, hogy már sikerült lencsevégre kapni, talán nem kell már sokat várni a megjelenésére sem.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére