Négy új táblagéppel állt elő a Dell

A Dell Venue szériájának újdonságai között két androidos és két Windows-os megoldással kerültünk szembe.

Négy új táblagéppel állt elő a Dell

Akárcsak a többi komoly személyi számítógépgyártó, a Dell is nagy reményeket táplál a táblagépek piaca felé. Mostanra a PC-s szegmens szinte minden jelentősebb szereplője beszállt a tabletek világába, de nem mindenkinek hozta meg ez az irány az előzetesen kilátásba helyezett sikert. Lássuk, ezúttal a Dell milyen konstrukciókkal szeretné elcsábítani az érdeklődőket.

Dell Venue 8 Pro

Kezdjük is a kvartett bemutatását a felhozatal legérdekesebb tagjával a Venue 8 Proval. Ez a készülék elsősorban nem a specifikációjával tűnik ki a többiek közül, csak két dolgot kell kiemelnünk tőle: az árát és a futtatott operációs rendszert. A Venue 8 Pro bekapcsolását követően a Windows 8.1 operációs rendszerrel találjuk majd szemben magunkat – tehát a teljes értékű variánssal, és nem az ARM-os Windows RT-vel – és az induló, ajánlott fogyasztói ára mindössze 299 dollár lesz. Vagyis ez már az olcsóbb Windows tabletek első hullámának tagja lesz, amelyekről a tajvani gyártók is beszéltek nemrégiben. És hogy mit is kapunk ezért az összegért? Az alábbiakban egy kicsit jobban körbe járjuk a masinát.

Az újdonság előlapját egy 8 hüvelykes megjelenítő tölti ki, mely IPS technológiával és 1280 x 800 képpontos felbontással karöltve száll harcba a vásárlók kegyeiért. A gép használatát egy aktív érintőceruzával is megkönnyítik a számunkra. A kamerarendszere kétfős, előre egy 1,2 MPixeles, HD videócsevegések bonyolítására alkalmas egység került, míg a hátlapján egy 5 megapixeles várja az utasításainkat. Korlátozottan ugyan, de már fotózásra is használhatjuk így a tabletet. A 8,9 milliméter vékony házzal megáldott Venue egyébként meglehetősen nehéz, mert 400 grammot nyom. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul a 18 Wh-s kapacitású akkumulátor is, ami folyamatos terhelés mellett 8-10 órás üzemidőt garantál a gyártó szerint.

A szerkezet sebességére vélhetően nem lehet majd panaszunk, annak ellenére sem, hogy azért egy valóban olcsó megoldással állunk szembe. A meghajtásról egy új Intel Atom Bay Trail-T SoC gondoskodik, hogy pontosen melyik, azt nem tudni, de a Dell mérnökei vélhetően a versenytársakhoz hasonlóan az Atom Z3740-et használták fel. A chip mellett a rendszernek 2 GB-nyi memóriával kell gazdálkodnia, a felhasználók meg 32 és 64 GB tárhelyet felvonultató kivitelek közül választhatják ki maguknak a leginkább megfelelőt. Persze akkor sincs gond, ha fogytán lenne a helyünk, mivel egy teljes méretű SD kártya segítségével bármikor megtoldhatjuk az alanyunkat. Ennek a megjelenésére október 18-án fog sor kerülni. Két színben, feketében és vörösben lesz megvásárolható.

Dell Venue 11 Pro

A Venue Pro vonalon elindulva a következő alanyunk már nem éppen a könnyen hordozható kategóriában fog versenyezni. A Dell Venue 11 Pro az operációs rendszerét tekintve megegyezik az előző modellel, tehát itt is a Windows 8.1-gyel futhatunk össze, és – bár az előbb nem esett róla szó – ezen is ott lesz előre telepítve a Microsoft Office 2013 Home & Student szoftvercsomag. A 10,8 hüvelykes megjelenítő eleve jobb használhatóságot tesz lehetővé a kistestvérhez képest, ám így is jár mellé a Dell Active Stylus érintőtoll, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt a csúcsmodell vásárlói. A panel minden szögből jól látható lesz az IPS technológiának köszönhetően, a felbontása meg immáron Full HD, így erre sem lehet panasza a jövendőbeli érdeklődőknek.

A belsőt tekintve a Venue 11 Pro több megoldást is kínál. A legolcsóbb kivitelben a Bay Trail-T csúcsmegoldása, az Intel Atom Z3770 jut szerephez, míg a komolyabb munka mellé már egy Intel Core i5 processzoros megoldást ajánlanak. A Haswell ULX processzorral karöltve, mondhatni elszabadul a pokol a belterében. A "mezei" konfiguráció 2 GB RAM-ot és 32 vagy 64 GB tárhelyet kínál, míg az izmosabb esetében 8 GB rendszermemóriáig meg sem állunk, és a háttértára is elérheti a 256 GB-os méretet. Bővítésre mindkét esetben van lehetőségünk továbbra is. Itt már a kapcsolati képességekről is érdemes pár szót ejteni. A Venue 11 Pro a MIMO antennás Wi-Fi-től kezdve az opcionális LTE hálózati modemig mindent kínál. Van Bluetooth modulja, GPS vevője és az NFC chip sem hiányzik a fedélzetről. Az akkumulátoraik 30 és 37 Wh-s kapacitásúak – értelemszerűen a nagyobb került az irodai munkára szánt tabletbe –, és ha szükséges, egyszerűen cserélhetőek is.

A Venue 11 Pro szerényebb változata 10 milliméter vastag és valamivel több mint 700 grammot nyom. Ezzel szemben az, amelyik már nem csak szórakozásra termett, 2 milliméterrel vastagabb és 100 grammal nehezebb is. A kettős megtoldható majd egy állvánnyal vagy dokkolható billentyűzettel is. Ez utóbbinak hála tényleg megtalálhatja a gép a helyét az üzleti életben. A Dell legnagyobb tábláinak ára 499 dollárról indul – ami bizony azért lehetne egy százassal szerényebb elnézve az ASUS Book T100-at –, a határ pedig jószerivel a csillagos ég, tekintve azt, hogy mennyi különböző konfigurációban vihető haza. Amennyiben maximális teljesítményt szeretnénk, és minden extrát bedobunk a kosárba, valószínűleg bőven átléphetjük az ezer dollárt is. A boltok kirakatába, akárcsak a Venue 8 Pro, ez is október közepén fog bekerülni.

Dell Venue 8 és Venue 7

A Windows-t futtató versenyzők után, most vegyük szemügyre azokat a modelleket, amelyek igazán megpörgethetik az eladási számokat a siker esetén, mert filléres áron kelletik magukat. A Venue 7 és Venue 8 két nagyon hasonló tablet, így a bemutatásukat megejthetjük egy kalap alatt is. Ezek a vasak jóformán csak a megjelenítőjük terén mutatnak eltérést egymáshoz viszonyítva, de még itt is csak a képátlót figyelembe véve. A Venue 7 7 hüvelykes panelje ugyanis éppen úgy IPS-es, mint a 8 colos Venue 8-é és a felbontásaik is megegyeznek: 1280 x 800 pixeles a páros mindkét tagja.

Dell Venue 8

Operációs rendszer tekintetében itt már a jól megszokott Androiddal futhatunk össze. A Dell gondoskodni fog a frissességről, noha az Android 4.4 még távoli, de az Android 4.2.2 Jelly Beant azért megkaptuk. Fontos azonban azt kiemelni, hogy meg is ígérték, hogy a jövőben Android 4.3 és KitKat frissítés is lesz. A Google oprendszerének mozgatója ezúttal is egy Intel chip, bár itt az Atom generáció egy korábbi tagját, a 2GHz-es órajelen üzemelő Z2760-at találjuk ezekben, ami azért szintén nem egy gyenge opció. Sok teljesítményteszten ez a SoC a Tegra 3 környékén szerepelt, tehát az Androidot akadásoktól mentesen fogja görgetni – legalábbis remélhetőleg. A duó rendszermemóriájának méretével sem spóroltak, 2 GB került bevetésre, és azoknak, akik a Venue-k mellett teszik le a voksukat, 16 GB-nyi tárhely áll majd a rendelkezésére – persze csak amíg meg nem toldják ezt egy microSD kártyával. Vannak kameráik is, ám nem kaptunk ezekről semmilyen információt egyelőre. Az üzemidejük jó lesz, a vállalat 10 órás használatot vetít előre, ám azt nem tudni, hogy mekkora telepek teszik ezt lehetővé.

Dell Venue 7

A Dell a Venue 7-ért cserébe 149 dollárt fog elkérni, a Venue 8 meg 179 dollárt kóstálhat az induláskor. A Venue 8-ból a jövőben lesz olyan variáns, amely a Wi-Fi modem mellett egy 4G LTE mobil kommunikációs egységet is felvonultat, de arról nem esett szó, hogy ezt mikor indíthatják útnak; az viszont kiderült, hogy nem lesz minden országban jelen, ahol a Wi-Fi-s igen. Az androidos apróságok rajtját egyébként összehangolták a Venue Prokéval, ennek megfelelően ezekért is október 18-án kell felkeresni az általunk kiszemelt értékesítési pontot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward