Napvilágot látott az AMD friss pénzügyi jelentése

Az adatok felemásak, viszont a jelentés kapcsán fény derült egy érdekes együttműködésre is, ami bíztató növekedési lehetőségeket tartogathat a cég számára.

Napvilágot látott az AMD friss pénzügyi jelentése

Górcső alatt a friss jelentés

Megérkeztek az AMD legfrissebb pénzügyi eredményei, amelyekből kiderül, hogyan teljesítette a cég az idei év első negyedévét. Az adatok alapján a teljes árbevétel 832 millió dollárra rúgott, ami 19%-kal alacsonyabb érték az előző év azonos időszakában felmutatott teljesítményhez képest. A működésből származó veszteség 68 millió dollárra rúgott, a nettó veszteség pedig 109 millió dollár volt.

A Computing and Graphics névre keresztelt divízió 460 millió dolláros árbevételt termelt, azaz 14%-kal rosszabb eredményt ért el, mint egy évvel ezelőtt. A csökkenés mögött nagyrészt az áll, hogy a kliens piacra szánt notebook processzorok értékesítési mutatói szerényebbek voltak, mint tavaly ilyenkor. A szóban forgó részleg működésből befolyó vesztesége némileg csökkent, ugyanis az egy évvel ezelőtti 75 millió dollárhoz képest most már csak 70 millió dollárt képvisel. Az AMD beszámolója szerint a kliens piacra szánt processzorok átlagos értékesítési árai csökkentek, ami ezúttal az alacsonyabb átlagos értékesítési árral rendelkező notebook processzorok számlájára írható. GPU fronton ezzel egy időben nőttek az átlagos értékesítési árak.

Galéria megnyitása

Az Enterprise, Embedded and Semi-Custom divízió, amely üzleti- és beágyazott chipekkel, valamint fél-egyedi chipekkel dolgozik, 372 millió dolláros teljes árbevételre tett szert, így 25%-kal gyengébben teljesített, mint tavaly ilyenkor. Ez többnyire az egyedi igények szerint tervezett SoC egységek gyenge forgalmának tudható be. A működésből befolyó nyereség így csak 16 millió dollár volt, szemben a tavaly ilyenkor felmutatott 45 millió dolláros teljesítménnyel. Az alacsonyabb profit mögött a kevesebb eladás, illetve az emelkedő kutatással és fejlesztéssel kapcsolatos kiadások húzódnak – utóbbiak befektetésnek foghatóak fel, hisz ezekből a kiadásokból új termékek lesznek. Ez a divízió szabadalmak licenceléséből 7 millió dolláros bevételt generált.

Ezúttal átstrukturálásból és egyéb speciális feladatokból adódó költségek sem jelentkeztek, így a többi részleg korábbi 107 millió dolláros működésből befolyó vesztesége most 14 millió dollárra csökkent.

A várakozások szerint az idei év második negyedévében 15%-körüli árbevétel-növekedésre lehet számítani az első negyedéves eredményhez képest.

Egy meglepetésre is fény derült

A friss pénzügyi jelentés kapcsán az AMD illetékesei elárulták, a vállalat együttműködésbe lépett egy kínai gyártóval, amely a Tianin Haiguang Advanced Technology Investment Company Limited nevet viseli. A THATIC számára az AMD szabadalmakat licencel, így a kínai fél egyedi SoC egységeket készíthet a kínai szerverpiac számára. A megállapodás értéke 293 millió dollár, az összeg kifizetése pedig előre meghatározott mérföldkövek eléréséhez van kötve. Az AMD ezzel együtt jogdíjat is kap az értékesített termékek után, ahogy forgalmazásuk beindul.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap