Napvilágot látott az AMD 2014-es CPU útiterve

A dokumentumból kiderül, milyen újdonságokkal készül a vállalat a szerverek és az adatközpontok szegmensében.

Napvilágot látott az AMD 2014-es CPU útiterve

Az AMD legfrissebb útitervéből kiderül, mire számíthatunk az adatközpontok és szerverek szegmensében, már ami az új processzorokat illeti. Ezúttal nem kiszivárgásról van szó: a vállalat saját maga tette közzé az útitervet, sőt, némi magyarázatot is fűzött hozzá.

A 2014-es szerver portfólió elég érdekesnek tűnik. Seattle néven, a következő év második felében érkezik majd a vállalat 64-bites ARM processzormagokra alapozó szerverprocesszora, amely igazán ígéretes terméknek tűnik. Érkeznek a Berlin kódnévre keresztelt, Steamroller alapú x86-os processzormagokra támaszkodó megoldások is, amelyek CPU és APU kivitelben egyaránt elérhetőek lesznek. A sort a Warsaw kódnévre keresztelt szerverprocesszor család tagjai zárják, amelyek az Opteron 6300-as sorozat helyét foglalják el - természetesen teljes kompatibilitás mellett. Haladjunk sorrendben, nézzük, mire számíthatunk az egyes processzorcsaládok tagjaitól.

A szóban forgó útiterv. A kép nagyítható!
A szóban forgó útiterv. A kép nagyítható!

A Seattle sorozatról az AMD azt állítja, ebben a sorozatban találhatóak az első olyan 64-bites ARM processzormagokra támaszkodó megoldások, amelyek egy bizonyított szerverprocesszor-gyártó műhelyéből érkeznek. Az újdonságok modelltől függően nyolc vagy tizenhat CPU maggal rendelkezhetnek. A processzormagok ARM Cortex-A57-es megoldások lesznek, magórajelük pedig nem lesz magasabb 2 GHz-nél. Az egységek az AMD állítása szerint kétszer, illetve négyszer nagyobb teljesítményt kínálnak majd, mint a nemrégiben piacra dobott Opteron X sorozat tagjai, ami komoly előrelépés számítási teljesítmény per fogyasztás hányados tekintetében. Az újdonságok 128 GB-nyi rendszermemória használatát támogatják, emellett energiatakarékosan üzemelnek, szerverszintű titkosítási és tömörítési szolgáltatásokat kínálnak és beépített 10 Gb-es Ethernet támogatást is felvonultatnak. Ezek az egységek lesznek az első olyan megoldások, amelyeknél az AMD közvetlenül a chipbe integrálja ismert interconnect technológiáját, a Freedom Fabric-et. A Seattle SoC egységek első mintapéldányai a következő év első negyedévében készülhetnek el, a sorozatgyártás megindítására azonban majd csak a következő év második felében kerülhet sor.

A következő újdonság a Berlin kódnevet kapta. Ennek a családnak a tagjai processzorként és APU egységként egyaránt elérhetőek lesznek, azaz ebben a sorozatban lesznek GPU-val szerelt és GPU-val nem rendelkező példányok. Az x86-os processzormagok, amelyekből négy darab áll rendelkezésre, a Steamroller mikro-architektúra köré épülnek és közel nyolcszor nagyobb Gigaflops/Watt hányadossal rendelkeznek majd, mint az AMD jelenleg is forgalomban lévő Opteron 6386SE szerverprocesszora. A Berlin sorozat tagjai lesznek az első olyan szerver APU-k, amelyek az AMD forradalmi HSA (Heterogeneous System Architecture) eljárására támaszkodnak. A HSA jóvoltából egységes memória-hozzáférést kap a CPU és a GPU, így a heterogén rendszerarchitektúrában rejlő lehetőségek kiaknázása jóval egyszerűbbé válik. A Berlin sorozat tagjainak rendkívüli teljesítmény/fogyasztás hányadosának köszönhetően igen masszív rack sűrűség érhető el. Ezek a termékek várhatóan a következő év első felében érkeznek.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban számíthatunk a Warsaw szerverprocesszorok megjelenésére is, amelyek a következő év első negyedévében futnak be. A kettő- és négyprocesszoros szerverek piacán szerencsét próbáló újdonságokat kifejezetten vállalati környezetbe szánja a cég, ahol azok elődeiknél jobb teljesítmény/watt arányt kínálnak majd. Utóbbi csökkenti a Warsaw alapú szerverek birtoklásának költségét. Az AMD a zökkenőmentes szerverprocesszor-váltás lehetőségét is felkínálja, ugyanis a Warsaw sorozatú szerverprocesszorok ugyanazt a tokozást használják, amit az Opteron 6300-as sorozatú modellek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward