Napokon belül az üzletekbe kerül az AMD FX-8300

A korábban emlegetett FX-8300 forgalmazása végre megkezdődött.

Napokon belül az üzletekbe kerül az AMD FX-8300

Az AMD kínálatában eddig négyféle Vishera sorozatú FX processzorral találkozhattunk: két nyolcmagos, egy hatmagos, valamint egy négymagos példánnyal.

Az FX-8350-es, FX-8320-as, FX-6300-as, illetve FX-4300-as modellek mellé most egy újabb tag érkezik, amely az FX-8300-as típusjelzést kapta. A friss jövevény négy Piledriver alapú modullal rendelkezik, azaz összesen nyolc "processzormaggal" gazdálkodik, ám már nem 125 wattos, hanem csak 95 wattos TDP mellett üzemel. A friss processzor még ezen a héten feltűnik kereskedelmi forgalomban, ugyanis forrásaink szerint az AMD már megkezdte a termék értékesítését.

A karcsúbb TDP mellé szerényebb teljesítmény is társul. A friss központi egység 3,3 GHz-es alap-, és 3,6 GHz-es maximális Turbo Core órajelet alkalmaz. Moduljai egyenként 2 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárra támaszkodnak, harmadszintű megosztott gyorsítótárból pedig összesen 8 MB-nyi áll rendelkezésre. Az új processzor természetesen ugyanarra a Vishera szilícium lapkára épül, mint amelyet korábban megjelent társai is alkalmaznak. A 32 nm-es csíkszélességgel készülő újdonság beépített kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlőt használ, ami DDR3-1866 MHz-es memóriatámogatást biztosít.

Hogy mindezek ellenére miért lehet mégis jó választás az FX-8300? Nos, azért, mert a termék kevesebb hőt termel, így szerényebb teljesítményű processzorhűtővel is lehűthető, ugyanakkor 95 wattos TDP-vel rendelkező társaival ellentétben mégiscsak nyolc processzormagot kínál, amelyek jól jöhetnek, ha olyan feladatokra fogjuk be az újdonságot, amelynél van lehetőségünk a több processzormagban rejlő lehetőségek kiaknázására.

A vonzó TDP-vel büszkélkedő processzor 190 dollár körüli ajánlott végfelhasználói áron kerül a boltok polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward