Nagyot fejlődik a Bluetooth: érkezik a 4.2-es szabvány

A Bluetooth 4.2 jóvoltából a bluetoothos eszközök a jövőben akár közvetlenül is csatlakozhatnak az internetre. Emellett a sebesség és a biztonság is nőtt.

Nagyot fejlődik a Bluetooth: érkezik a 4.2-es szabvány

A Bluetooth szabvány mögött álló BSIG csoport bejelentette, hamarosan érkezik a Bluetooth 4.2-es kiadása, amely több szempontból is előrelépést képvisel: nem csak nagyobb adatátviteli sebességet, de nagyobb biztonságot is kínál, sőt, egy meglehetősen fontos újítás is helyet kap benne.

A Bluetooth 4.2-es szabvány köré épülő eszközök – amelyeknél erre szükség lehet – a korábbinál sokkal egyszerűbben, külön hub alkalmazása nélkül, útválasztón (router) vagy hozzáférési ponton (Access Point) keresztül kapcsolódhatnak majd az internetre, ami új lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat. A Bluetooth alapú kommunikációt használó okoslámpák, okoskonnektorok, termosztátok és ajtónyitás-érzékelők egyaránt profitálhatnak ebből, hála az IPv6 protokoll támogatásának. Ezzel elméletben még egyszerűbbé válik az otthoni automatizáció kivitelezése. Az IPv6 támogatásnak a tavaly bevezetett L2CAP dedikált csatornák ágyaztak meg, amelyek a Bluetooth 4.1-es szabvánnyal mutatkoztak be.

Szintén fontos újítás, hogy a Bluetooth 4.2 komoly sebességnövekedést is hoz, hiszen az előző generációs kiadásnál akár két és félszer nagyobb adatátviteli sávszélességet is kínálhat. Az energiafogyasztás ugyancsak csökkent, így a sebességnövekedéssel karöltve az egyes eszközök kommunikációjához kevesebb időre és energiára van szükség, ami a kompakt termékeknél – például a sportoláshoz használt Bluetooth Smart kiegészítőknél – komoly jelentőséggel bír. Az eszközök közötti kommunikáció ezzel együtt egyszerűbb is lesz.

Az új Bluetooth szabvány a biztonságra is nagyobb hangsúlyt helyez, így a vásárlókat a különböző üzletekben nehezebb lesz követni, illetve kéretlen reklámokkal megszólítani is – persze a vásárló igény szerint akár engedélyt adhat a követésre és a reklámok fogdására, ha akar, például egy dedikált alkalmazás telepítésével. Ez jelenleg csak külföldön, főleg az Amerikai Egyesült Államokban probléma, így ott ebből a szempontból mindenképpen örülhetnek a Bluetooth 4.2 érkezésének.

Az új szabvány tehát több előnyt is kínál elődjéhez képest – ezek közül egyes újításokat a régebbi Bluetooth szabványokat használó eszközöknél is el lehet majd érni, de nem mindet. Ahhoz például, hogy az adatátviteli sebességből fakadó előnyöket is élvezhessük, egyszerű szoftverfrissítés nem lesz elég: mindenképpen új, Bluetooth 4.2 támogatással ellátott hardver fog kelleni. Az adatvédelmet és a privát szférát védő újítást, ami a nyomkövetéssel és a reklámokkal szemben veszi fel a harcot, szoftverfrissítéssel is el lehet majd érni a 4.x szabványú eszközök esetében.

A Bluetooth 4.2-es szabvány már elérhető, ám az eszközgyártóknak még időre van szükségük, hogy implementálják azt legújabb készülékeikbe. Ennek fényében a Bluetooth 4.2 támogatással ellátott eszközök majd csak valamikor a következő év folyamán jelenhetnek meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward