Nagyon sok USB 3.1 Type-C kábellel vannak problémák

A hiba oka, hogy a kábelek gyártói nem követik a szabványban foglalt előírásokat, ami több szempontból is aggályos.

Nagyon sok USB 3.1 Type-C kábellel vannak problémák

A Google egyik mérnöke, aki a Chromebook Pixel notesz és a Pixel C tábla fejlesztésében egyaránt részt vett, a minap egy érdekes vizsgálatba fogott, amelynek legfőbb célja az, hogy kiderítse, a kereskedelmi forgalomban kapható USB 3.1 Type-C átalakító kábelek teljesítik-e a szabványban foglaltakat, azaz nyugodt szívvel használhatóak-e.

A vizsgálódás keretén belül Benson Leung első körben az Amazon webáruházában található kábeleket vette górcső alá. A tesztet az indokolta, hogy egyre több kábel tűnik fel kereskedelmi forgalomban, valamint az USB 3.1 Type-C porttal szerelt eszközök száma is növekedésnek indult, a korai kábelekkel pedig rendszerint előfordulnak problémák, így nem árt kideríteni, mely gyártók termékei ajánlhatóak, és melyek nem.

Mivel az USB Tpye-C eszközökhöz megfelelő mennyiségű USB Type-C kiegészítő hiányában egyelőre legegyszerűbben USB 2.0 A vagy USB 2.0 micro B típusú perifériákat, hubokat vagy töltőket lehet csatlakoztatni, így átalakító kábel használatára van szükség. Természetesen a gyártók felismerték a vásárlói igényeket, így már olcsó átalakító kábeleket is szerepelnek a kínálatukban, ám a spórolás ezúttal nem biztos, hogy kifizetődő. A teszt alapján a 22 megvizsgált kábelből és adapterből összesen 3 felelt meg a szabványnak, ami nagyon rossz arány. Ha a szabványt betartják, akkor az átalakító kábeleken az USB Type-C Specification Release 1.1.pdf dokumentum 4.5.3.2.4-es szekciójában leírtaknak megfelelően egy 56 kΩ (+/-5%) értékű felhúzó ellenállást kell alkalmazni annak érdekében, hogy a régebbi eszközökkel való kompatibilitás biztosított legyen.

Ez a kábel megbízható

A gyártók ezzel szemben kisebb, 10 kΩ értékű ellenállást használnak, vagy éppen teljesen lespórolják az említett ellenállást, ami veszélyt jelent, hisz így az USB 3.1 Type-C eszköz 3 ampert próbál felvenni az adott USB porton (például hubon vagy töltőn) keresztül, márpedig ekkora áramerősség leadására a régebbi portok nem képesek. Általában egy klasszikus USB 2.0-s port esetében 0,5 amper, BC1.2 támogatás meglétekor pedig 1,5 amper a limit, az USB 2.0-s töltők többsége pedig rendszerint 2 amper körüli áramerősség leadására képes. A nem megfelelő kábel alkalmazásával mind az USB 3.1 Type-C porttal ellátott eszköz, mind pedig az átalakító kábel másik végére kapcsolt töltő vagy USB hub sérülhet, így érdemes megbízható kábelt választani – még ha az picivel drágább is.

A teszt alapján a Belkin, a FRiEQ és az iOrange-E termékei megbízhatóak. Hogy egy átlagfelhasználó miként ellenőrizheti vásárlás előtt, szabványos-e az adott kábel? Gyakorlatilag sehogy, így érdemes a megbízható márkák termékpalettájáról választani, ismeretlen gyártó termékénél pedig legalább a vásárlói visszajelzéseket végigböngészni – plusz ha gyanúsan olcsó a termék, akkor egyből továbblépni. Mert ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az rendszerint hamis.

A Pixel C 2015 tulajdonosok a megvásárolt kábel megfelelőségét egy egyszerű módszerrel vizsgálhatják meg, amelynek leírása itt található.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward