Nagyon sok újítással jön a Windows 10 következő frissítése

A Windows 10 Anniversary Edition idén nyáron válik elérhetővé, méghozzá rengeteg hasznos újítással.

Nagyon sok újítással jön a Windows 10 következő frissítése

A Microsoft a BUILD konferencia alkalmával érdekes információkat árult el a következő nagy Windows 10 frissítéssel kapcsolatban, amely a Windows 10 Anniversary Edition nevet viseli, megjelenésére pedig idén nyáron számíthatunk. Az elnevezésből ítélve nem lenne meglepő, ha a frissítés a Windows 10 piacra dobásának első évfordulóján érkezne.

Galéria megnyitása

Legutóbb tavaly novemberben érkezett nagyobb frissítés a Windows 10-hez, néhány hónap múlva azonban újabb érdekes csomagot kapunk, telis-tele fontosabbnál fontosabb újításokkal. A Windows 10 hivatalos megjelenése óta gőzerővel terjed, amit remekül szemléltet az a tény, hogy a Microsoft legfrissebb operációs rendszerét már 270 millió konfigurációra telepítették – ezzel a Windows 10 az eddigi leggyorsabban terjedő kiadás a Windows 30 éves történelmében.

Hogy mi lesz az Anniversary Update repertoárjában? Például sokkal jobb érintőtoll-támogatásra számíthatunk, így sokkal hatékonyabban és eredményesebben lehet jegyzetelni, rajzolni, valamint az érintőtoll-funkciót támogató alkalmazások megtalálása és elérése is egyszerűbb lesz. Utóbbit egy hub segíti, ami „tollkattintásra” elénk tárja a kézírást és kézzel történő rajzolást támogató alkalmazásokat, így ezek mindig „kéznél lesznek”.

Galéria megnyitása

A bemutató alkalmával azt is meg lehetett csodálni, hogyan képes egy jegyzet alapján Cortana, a Windows 10 digitális személyi asszisztense új eseményeket létrehozni a Naptárban: a kézzel írott jegyzet alapján az adott programot a hozzá tartozó adatokkal együtt átemeli a naptárba, így ezzel további teendőnk nem lesz.

Jön még szoftveres vonalzó is, ami érintéssel mozgatható, az érintőtoll használatával pedig egyenes vonalat húzhatunk az élei mentén. Ez a vonalzó akár Adobe Illustrator alatt is használható lesz, sőt, speciális alakzatok létrehozását is támogatni fogja, ami rengeteg új lehetőség előtt nyitja meg a kaput.

Galéria megnyitása

Fontos és hasznos dolog, hogy a Microsoft Edge biometrikus támogatást kap, azaz lehetőség lesz a Windows Hello által támogatott biometrikus felhasználó-azonosító technológiák használatára egy weboldalra történő bejelentkezés alkalmával is. A bemutatón ujjlenyomat-alapú felhasználó azonosítást végeztek, ami hibátlanul működött. A funkció egyébként W3C szabvány köré épül, így a Microsoft Edge mellett elméletben egyéb webböngészők is gazdagodhatnak majd hasonló képességekkel. Nagy hátrány, hogy az egyes weboldalaknak ehhez megfelelő támogatást kell biztosítaniuk, egyelőre azonban nem tudható, hajlandóak-e ilyesmire.

Ezzel együtt Cortana is fejlődik, méghozzá igen komoly mértékben. A frissítést követően Cortana már a lezárt kijelzőn keresztül is elérhető lesz, így friss naptáresemények felvételéhez, illetve különböző feladatok végrehajtásához nem lesz feltétlenül szükség arra, hogy bejelentkezzünk. Cortana új képességekkel is gazdagodik, amelyek jóvoltából komplett feladatköröket végezhet majd el „tulajdonosa” helyett. A bemutató alkalmával Cortana egy naptárbejegyzés alapján foglalt hotelszobát egy másik városba.

Galéria megnyitása

Cortana úgynevezett botokat is kap – ezek apró alkalmazások, amelyek különböző feladatok elvégzését teszik lehetővé. Ezekkel a botokkal Cortana fel tudja venni a kapcsolatot és utasítani tudja őket egyes feladatok végrehajtására. A fentebb említett példa keretén belül, amikor Cortana hotelszobát foglalt, gyakorlatilag az adott hotel botján keresztül hajtotta végre a foglalást. Hasonló botokat később a Microsoft Bot Framework segítségével könnyedén lehet majd fejleszteni: ezek között lesznek majd olyan példányok, amelyek a nagy adatszolgáltatásokban, mint például az Azure-ban rejlő lehetőségeket kamatoztatják, de olyanok is készülhetnek, amelyek természetes nyelven léphetnek interakcióba az emberekkel.

Az újítások izgalmasak lesznek, viszont erősen valószínű, hogy a fentiek csak egy nagyon pici szeletet képviselnek mindabból, amivel a Microsoft készül. Reméljük, hamarosan egyéb részletek is napvilágot látnak a Windows 10 Anniversary Edition csomag repertoárjával kapcsolatban.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward