Nagyon melegszenek az EVGA egyes videokártyái

A hátlapi hűtőlemezzel szerelt GeForce GTX 1070 és GTX 1080 FTW példányoknál a VRM komponensei, illetve a memóriachipek is forrósodnak. De van megoldás!

Nagyon melegszenek az EVGA egyes videokártyái

Az EVGA hivatalos fórumán több felhasználó is panaszkodott arra, hogy az EVGA egyes, GeForce GTX 1070-es és GeForce GTX 1080-as sorozatú videokártyái komolyabb terhelés hatására meglehetősen komolyan melegszenek. A probléma az, hogy a memóriachipek és a VRM áramkör komponensei magas üzemi hőmérsékleten dolgoznak, a jelenséget pedig a TomsHardware német munkatársai is megerősítették. Egyes felhasználók instabilitásról, fekete képernyőről, illetve meghibásodott videokártyáról is beszámoltak, mások pedig örülnek hibátlanul működő videokártyájuknak, azaz nem mindenki tapasztalt extrém melegedést, vagy egyéb problémát – de a dologgal így is érdemes foglalkoznia a gyártónak, már csak a presztízs miatt is.

Az ACX hűtéssel és hátlapi hűtőlemezzel szerelt modelleket érintheti a probléma.

Hogy mennyire extrém a különböző komponensek melegedése? A TomsHardware német csapatának mérései szerint a VRM áramkör 106,9 Celsius fokig, a memóriachipek pedig 96 Celsius fokig melegedtek a Furmarkkal zajló terheléses teszt alkalmával. Ezek a hőfokok még nem végzetesen magasak, ugyanis az EVGA szakemberei szerint még benne vannak a hardverkomponensekre vonatkozó tűréshatár-tartományban – főleg, ha a mérőműszer pontosságát is szem előtt tartjuk. Az EVGA szerint ezek a hőmérsékletek nem jelentenek problémát, viszont a vásárlók megnyugtatására egy alternatív megoldást is kitaláltak, amellyel csökkenthető a szóban forgó hardverkomponensek üzemi hőfoka. A megoldás egyszerű, és már gyárilag is lehetett volna alkalmazni: a hűtőlemez, illetve a hűtőborda és a melegedő komponens közé öntapadós hővezető lapot helyeznek, így a hőátadás hatásfoka jelentősen javul, és ez a tuningpotenciálra is kedvező hatást gyakorolhat.

A hővezető lapok ingyenesen járnak minden olyan EVGA GeForce GTX 1070-es és GTX 1080-as sorozatú videokártya mellé, amelyen ACX típusú videokártya hűtő, illetve hátlapi hűtőlemez is van. A szerelést persze a tulajdonosnak kell elvégeznie, valamint a felelősség is az övé, ha a munka során esetleg valami hiba folytán megsérülne a videokártya. Az ingyenes hővezető lapot (Thermal Pad) közvetlenül a gyártótól kell igényelni, az igénylés elbírálásához pedig a vásárlás tényét igazoló számla másolatára is szükség lesz – csak azok kapnak ingyen kiegészítőt, akik erre valóban jogosultak.

A vállalat egyébként már a videokártyák tervezésekor is folytatott olyan vizsgálatokat, amelyek keretén belül az extrém terhelés mellett tapasztalható hőfokokat mérték. A tesztek 30 Celsius fokos kamrában zajlottak, a hardverkomponensek hőmérsékletei pedig végig tűréshatáron belül voltak. A TomsHardware méréseinek publikálása után az EVGA szakemberei ismét elvégeztek egy kontroll tesztet, de ismét mindent rendben találtak.

A fenti fotón a hővezető lapkával mérhető hőfokok láthatóak, a tesztalany pedig egy GeForce GTX 1080 FTW modell volt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward