Nagyon gyorsak a legújabb OCZ Z-Drive SSD meghajtók

A Z-Drive 6000-es sorozatú újdonságok 2900 MB/s-os maximális folyamatos olvasási-, illetve 1900 MB/s-os maximális folyamatos írási tempót kínálnak.

Nagyon gyorsak a legújabb OCZ Z-Drive SSD meghajtók

Az NVM Express protokollt használó SSD meghajtók tábora ma új szereplőkkel bővült, ugyanis az OCZ bemutatta két legfrissebb, kifejezetten üzleti felhasználók számára készített termékét, amelyek a Z-Drive sorozatot erősítik.

A friss SSD meghajtók az AHCI-t leváltó, alacsony overhead-et biztosító NVM Express protokoll 1.1b változatát támogatják, vezérlőjük azonban nem házon belül készült – ezúttal egy "polcról leemelt", kész megoldásra esett a választás. A PMC Sierra chip nem egy kispályás megoldás, hiszen összesen 16 NAND Flash csatorna kezelésére képes, a NAND Flash memóriachipeket pedig PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel kapcsolja össze a rendszerrel – ehhez alapvetően az egyre jobban terjedő SFF-8639-es csatolót hívja segítségül, de PCIe 3.0 x4-es bővítőkártya formájában is elérhetőek lesznek az új OCZ család tagjai. No, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az SFF-8639-es csatolóval ellátott Z-Drive 6000-es és Z-Drive 6300-as SSD család tagjai 2,5 hüvelykes formátumú, 15 milliméter magas meghajtóként válnak elérhetővé. Az újdonságok közül a Z-Drive 6000-esek főleg olvasás-intenzív felhasználásra készültek, ezzel szemben a Z-Drive 6300-as modelleket már a vegyes terhelésformák támasztotta igényekhez szabták, így ezek a modellek magasabb strapabírósági-szintet képviselnek. Míg a Z-Drive 6000-es sorozat tagjait az ötéves garancia keretén belül napi szinten egyszer lehet teleírni, addig a Z-Drive 6300-as modelleknél már napi három teleírásra is van lehetőség.

A Toshiba A19-es típusú MLC/eMLC NAND Flash memóriachipjei köré épülő SSD meghajtók a tervek szerint 800 GB-os, 1,600 GB-os és 3200 GB-os kivitelben kerülnek forgalomba, sőt, 6400 GB-os modell piacra dobását is tervezik. A Z-Drive 6300-as sorozat esetében várhatóan félmagas, félhosszú bővítőkártya formájában elérhető példányok érkezésére is számíthatunk, amelyek teljesítmény tekintetében ugyanazt kínálják, mint 2,5 hüvelykes társaik.

Mivel üzleti felhasználókat célzó termékekről van szó, így nem meglepő, hogy az újdonságokat alaposan megszórták extra szolgáltatásokkal. Ilyen a hirtelen áramszünettel szembeni védelem, a végponttól végpontig terjedő adatvédelem, és a Hot-Swap támogatás is. Az adatok védelméről 256-bites adattitkosítás gondoskodik, és a meghajtó arra is képes, hogy a túlmelegedés megelőzése érdekében ideiglenesen visszaszorítsa teljesítményét. További extra, hogy a meghajtók TDP-je konfigurálható: 15 wattos és 25 wattos szint közül lehet választani.

Az új meghajtók folyamatos olvasási sebessége 2900 MB/s-nál tetőzik, a folyamatos írási sebesség maximális értéke pedig 1900 MB/s – ezek az értékek a TDP csökkenésével alighanem érezhetően mérséklődnek. Véletlenszerű olvasási- és írási teljesítmény esetén sorrendben 700 000 IOPS-os, illetve 160 000 IOPS-os maximális értékre kell felkészülni. A véletlenszerű olvasási teljesítmény szokatlanul magas a többi, hasonló teljesítmény-szinten elhelyezkedő SSD meghajtóéhoz képest.

A Z-Drive 6000-es sorozat tagjai tökéletesen kompatibilisek lesznek a modern operációs rendszerekbe ágyazott NVMe driverekkel, de a gyártó külön drivereket is ígér, amelyek Windows-hoz, Linuxhoz és VMWare-hez passzolnak.

Árakról sajnos nincs információ.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward