Nagyon fontos újításokkal jön a HDMI 2.0-s szabvány

A HDMI Forum elkészült a HDMI szabvány legfrissebb, 2.0-s kiadásával, ami az 1.4a változathoz képest több fontos újítást is hoz a szabvány életébe.

Nagyon fontos újításokkal jön a HDMI 2.0-s szabvány

A HDMI 2.0-s szabvány jóvoltából az adatátviteli sávszélesség jelentősen, 18 Gb/s-os értékre növekszik, ami már tökéletesen elegendő ahhoz, hogy a 4K-s tartalmakat ne csak 30Hz-es, hanem akár 50 vagy 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett is lehessen továbbítani. Az új szabvány már 32 audió csatorna kezelésére is lehetőséget biztosít, de emellett a Dynamic Auto Lip-Sync támogatás sem hiányzik a repertoárból. Utóbbi az audió és a videó sávok automatikus szinkronizálásáról gondoskodik, egyszóval igen-igen hasznos és fontos szolgáltatás.

A HDMI 2.0 emellett lehetőséget biztosít arra is, hogy egy megjelenítőre egyidejűleg két videó folyamot továbbítson a rendszer, így egyszerre kétféle tartalom nézhető az adott televízión vagy monitoron. Ez főként azoknál a kijelzőknél jöhet jól, ahol megfelelő szemüveg alkalmazása mellett kétféle szögből nézve egyidejűleg két különböző tartalom megtekintésére van mód. Az új szabvány emellett négy többcsatornás audió folyam egyidejű továbbítására is lehetőséget ad.

További újítás, hogy az audió mintavételezési frekvencia immár 1536 kHz-es is lehet, valamint bekerült a repertoárba a 21:9-es képarányú, mozivászon-szerű élményt nyújtó megjelenítők támogatása is. Végül, de cseppet sem utolsó sorban új CEC bővítmények is érkeztek, amelyekkel a különböző szórakoztatóelektronikai eszközök egy ponton keresztül történő kibővített vezérlésére nyílik lehetőség.

Jó hír - bár cseppet sem meglepő -, hogy a HDMI 2.0-s szabvány tökéletesen kompatibilis a korábbi HDMI szabványokkal, sőt, ugyanazokat a csatlakozókat használja, mint elődei. A HDMI 2.0-ban rejlő lehetőségek kiaknázásához - a HDMI 2.0-s támogatással ellátott eszközök mellett - a napjainkban kapható nagysebességű, második kategóriába tartozó HDMI kábelek alkalmazására van szükség, így a szabvány használata igazából nem jelent komolyabb plusz költséget, legalábbis csatlakozók és kábelek tekintetében.

A HDMI 2.0-s szabványt támogató eszközök és megjelenítők érkezésére sajnos néhány hónapot még várni kell, ugyanis a HDMI Forum várhatóan majd csak valamikor az idei év vége előtt adja ki a HDMI 2.0-s eszközök hitelesítéséhez szükséges teszt specifikációkat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward