Nagyon erős negyedévet zárt az Apple

Ebben komoly szerepet játszott a minden eddiginél nagyobb forgalmat hozó iPhone rajt.

Nagyon erős negyedévet zárt az Apple

Az Apple publikálta legfrissebb pénzügyi eredményeit, amelyek a vállalat aktuális pénzügyi évének utolsó negyedéves adatait tartalmazzák. A szeptember 27-én lezárult pénzügyi negyedév rettentően erősre sikeredett, és ebben komoly szerepe van annak a ténynek is, hogy erre az időszakra esett az új iPhone-ok rajtja is.

A számok meglehetősen jók: az előző év azonos időszakához képest mind teljes árbevétel, mind pedig profit tekintetében sikerült kétszámjegyű növekedést felmutatni, ami igen-igen figyelemreméltó teljesítmény. A pontos adatokról az alábbi táblázat rántja le a leplet.

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus rajtja hatalmas pozitív hatást gyakorolt az aktuális pénzügyi negyedév alakulására. Tim Cook szerint a legutóbbi iPhone debütálás a valaha tapasztalt legkomolyabb rajtnak tekinthető – az állítást természetesen számokkal is alá lehet támasztani. Az adatok alapján az előző év azonos időszakához képest 16%-kal nőtt az iPhone-ok szállítási mutatója, a teljes árbevétel pedig még ennél is komolyabb, 21%-os mértékben emelkedett.

A Mac eladások szintén jól alakultak, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy sok diák vásárolt új MacBookot az iskolakezdésre. Az iPad-ek esetében már nem ilyen rózsás a kép, ugyanis eladási mutatójuk kétszámjegyű csökkenésen esett át az előző év azonos időszakában felmutatott teljesítményhez képest. Ezek után lássuk, hogyan alakultak a számok:

Az Apple a legújabb iPad táblákat a negyedév lezárását követően dobta piacra, így az iPad eredmények valószínűleg azért is alakulhattak így, mert sokan parkoló pályára tették a tervezett vásárlást, hogy megvárják, mit kínálnak az újdonságok. Az iPad-ek esetében persze nem ez az első negatív eredmény: a táblák növekedése már több negyedév óta negatív tartományban helyezkedik el.

Hogy mire számítanak az Apple pénzügyi szakemberei az éppen zajló pénzügyi negyedév alkalmával, ami egyébként az év legforgalmasabb időszakára esik? A jelek szerint 63,5 és 66,5 milliárd dollár közötti teljes árbevételt várnak, ami az előző év azonos időszakában elkönyvelt 57,6 milliárd dolláros teljes árbevételhez képest tekintélyes előrelépés lenne.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward